GEOPA COPA: Návrh draftu nově zvoleným politikům: Udržitelné zaměstnanosti pro silnou Evropu Prioritní cíle Geopy pro volby do EU v roce 2024

V rámci evropské aktivity GEOPA jsme připravili prohlášení, které budeme na půdě EP prezentovat a lobovat po volbách v příštím roce. Vy jako naši členové máte možnost se k těmto poznámkam vyjádřit a případně navrhnout změny – ty musí být schváleny vedením GEOPA COPA,. Ale díky tomu, že jsme za ČMSZP v úzkém vedení, tak tento proces je pro  nás jednodušší. Už nyní jsme zapracovali podklady v návaznosti na byrokratickou zátěž a nutnost pomoci zemědělskému sektoru v návaznosti na situaci, kterou jsme nemohli ovlivnit (konflikt na Ukrajině).

Předem děkuji za odpověď…

Náročné prostředí Stejně jako ostatní hlavní hospodářské sektory, i zemědělství čelí velkým výzvám v nedostatku pracovníků, klesající konkurenceschopnosti a rostoucím nákladům na výrobu. Zatímco dopady pandemie a ruské války na Ukrajinu jsou stále silně patrné, farmáři opět dokázali být v čele odpovědi Evropy tím, že poskytují zásadní produkty v nepříznivých podmínkách. Z tohoto důvodu, a aby byla zaručena jednota a nezávislost Evropy v novém globálním prostředí, je silné evropské zemědělství nezbytnější než kdykoliv předtím. Navrhujeme Nový impulz konsolidovat náš sektor jako vedoucí sílu změny v naší ekonomice a jako nejvyspělejší zemědělství na světě. K tomu je nutné usilovat o udržitelnější zaměstnanost.

Udržitelné zaměstnání v evropském zemědělství vyžaduje: lepší rozdělení prostředků, které spravedlivě odměňuje farmáře za jejich základní práci a přidanou hodnotu jejich činností, a umožňuje jim poskytovat lepší odměny pro pracovníky na farmách, dostatek kvalifikovaných pracovníků, kteří se přidávají do sektoru a posilují nezbytnou obnovu generací, konstruktivní legislativu a zjednodušení byrokracie, které usnadňují podnikatelské operace a snižují náklady, investice do venkovských oblastí pro boj s vylidňováním a zlepšení životních podmínek, stejné podmínky pro produkty zemědělství EU i ne-EU, aby se zabránilo dumpingu pracovních míst mimo EU. Náš výzva k akci
Nový evropský zákonodárce bude klíčový pro podporu a rozvoj zaměstnanosti v evropském zemědělství. Z tohoto důvodu vzhledem k nadcházejícím volbám do EU žádáme evropské politické skupiny, aby explicitně podpořily tento sektor a odpověděly naše naléhavé požadavky.¨
Uspořádat hodnotový řetězec: musíme směřovat k více soběstačným podnikatelským operacím uvnitř hodnotového řetězce. Současný trh nutí evropské farmáře k provozování za velmi omezených podmínek, často je nutí prodávat se ztrátou. Tato strukturální situace dramaticky omezuje možnosti sektoru nabídnout lepší odměny novým farmářům a pracovníkům na farmách. Investovat do venkovských oblastí: více a lepší veřejná doprava, infrastruktura, přístup k základním službám, digitální konektivita, to vše přímo přispívá k lepším životním podmínkám pro farmáře, pracovníky na farmách a celkové atraktivitě sektoru.

Podpořit naši digitální transformaci: digitalizace, automatizace a nové technologie umělé inteligence se promítnou do bezpečnějších, zelenějších, atraktivnějších a efektivnějších zaměstnání. Začlenit zemědělství do veřejného vzdělávání: nejen aby se vyučovala pravá hodnota nejzákladnějšího sektoru a bojovalo se proti falešným předsudkům, ale také aby se ukázaly různé kariérní příležitosti dostupné pro všechny úrovně kvalifikace.
Lepší legislativa, snížení byrokracie: musíme opustit sankční přístup. Potřebujeme legislativu, která bude regulovat a podporovat to, co funguje, a poskytovat stimuly a směrnice k přijímání nejlepších postupů. Odpověď na naše výzvy založená na sankcích pouze trestá ty farmáře, kteří již dělají dobrou práci, tím, že přidává další byrokracii do již silně regulovaného sektoru. Dát farmáře do středu: abychom našli řešení, musíme spolupracovat. Farmáři a jejich zástupci musí být plně zapojeni do všech legislativních postupů. K tomu potřebujeme silnější sociální dialog než kdy dříve.