Předseda ČMSZP byl jmenován do Přezkumné komise pro projektová opatření PRV

Předseda ČMSZP byl jmenován do Přezkumné komise pro projektová opatření PRV

Nový ministr zemědělství Ing. Zdeněk Nekula jmenoval člena Přezkumné komise za útvar ABK Ing. Františka Wintera. Dotace z PRV nemíří jen podnikatelům, ale častými žadateli a příjemci jsou i obce, mateřské a základní školy, hasičské sbory, kulturní střediska, muzea apod.

„Chtěl bych, aby přezkumná komise vzala v úvahu nejen Pravidla, ale i podnikatelskou praxi a selský rozum. To by mělo být jedno z kritérií při rozhodování. Pravidla jsou totiž často připravována tak, aby se zabránilo podvodům, to chápu a je to v naprostém pořádku. Zároveň mimo to mohou poškodit nebo zapříčinit zbytečné komplikace a to nejen podnikatelům, ale i obcím,….. Je třeba pomoci těm, kteří se k žádným podvodům neuchylují, ba naopak….. jen nejsou schopni se v těchto pravidlech vyznat.“ 

Jako zásadní ve své funkci považuje to, aby všichni  žadatelé měli možnost se nejen odvolat proti postupům a rozhodnutím Státního zemědělského intervenčního fondu, ale zároveň měli reálnou možnost požádat o výjimky z Pravidel, kterými se stanovují podmínky pro poskytování dotace na projekty z Programu rozvoje venkova ČR 2014 -2020, a to včetně přechodného období, které běží do konce roku 2022.

Pozn.: Přezkumná komise je poradním orgánem ministra zemědělství a Řídícího orgánu PRV, to znamená, že sama o případech nerozhoduje, pouze dává doporučující stanoviska. Výjimku z Pravidel může udělit pouze ministr zemědělství.

 

 

Dnes poprvé bude zasedat Antibyrokratická komise s nově jmenovaným předsedou Ing. Františkem Wintrem, zástupcem ČMSZP.