ČMSZP odeslalo v minulém týdnu dopis ministru zemědělství a ministru financí v návaznosti na vývoj cen pohonných hmot

 

Vážený pane ministře,

dovolte, abych reagoval na jednání vlády České republiky ve věci zmírnění dopadů prudkého nárůstu cen pohonných hmot atd. Rád bych Vás touto cestou informoval o vzrůstajícím neklidu mezi našimi členy i širokou zemědělskou veřejností, která je spojena s aktuálním prudkým nárůstem cen pohonných hmot, zejména pak nafty, která je pro zemědělce základní podmínkou k tomu, aby vůbec fungovali, neboť pohání drtivou většinu strojů a není za ni alternativní náhrada. Pro zemědělce má současný nárůst cen nafty drtivý dopad – zcela se jim rozpadá ekonomika hospodaření a zcela mimo realitu se dostávají i výpočty, které provádí Ústav zemědělské ekonomiky při výpočtu podkladů pro stanovení sazeb dotací. Proto si Vás jménem Českomoravského svazu zemědělských podnikatelů, dovoluji oslovit s žádostí o řešení vzniklé situace a to ve spolupráci jak s ministerstvem financí, tak s premiérem České republiky.

Bohužel zemědělci nejsou již schopni nárůst cen nafty schopni kompenzovat v navýšení cen výstupů, a to ani u živočišné, ani u rostlinné výroby. Dle informací z terénu nárůst cen nafty nyní přímo ohrožuje všechny formy živočišné výroby, v případě rostlinné výroby jsou aktuálně ohroženy jarní práce na polích a v případě neřešení situace pak budou problémy i se všemi operacemi v rámci rostlinné výroby od zasetí, přes hnojení atd., po sklizeň.

Vážený pane ministře, za zemědělskou veřejnost i členy našeho svazu si dovoluji vyslovit myšlenku, že stávající opatření, která přijala vláda České republiky jsou pro zemědělský sektor zcela nedostatečná a je potřeba přijmout opatření mnohem radikálnější, která budou rychle (nejlépe okamžitě) reagovat na vývoj cen pohonných hmot. Jako jedny z mnoha možných řešení si Vám dovolujeme navrhnout:

1. odpuštění (100% vratka) spotřební daně na naftu použitou v rámci zemědělské prvovýroby – toto řešení je dle našeho názoru možno uvést v život okamžitě, neboť potřebný mechanismus je znám a již úspěšně po mnoho let funguje,

2. snížení či odpuštění DPH na naftu použitou v rámci zemědělské prvovýroby.
Na závěr chceme sdělit, že podporujeme jakoukoliv změnu vedoucí k zastavení exploze cen nafty, popř. jejich kompenzace, a to ať již za pomoci inspirace z Polska, Maďarska či úplně nového nástroje, který povede ke snížení nákladů, jež mají vliv na náklady zemědělství v ČR. Pokud by k tomu nedošlo, hrozí další rušení chovů živočišné výroby a nově i výpadky v produkci produktů rostlinné výroby.

Na druhou stranu Vám navrhujeme přehodnocení podpory pěstování kukuřice do bioplynových stanic, kdy tato není prioritně využívána pro přímou lidskou spotřebu nebo jako krmivo pro hospodářská zvířata. Navrhujeme, aby byla zcela zrušena vratka spotřební daně u nafty na plochy, kde je pěstována kukuřice do bioplynových stanic. Každý pěstitel takovéto kukuřice musel již v předešlých letech jasně deklarovat, na jaké výměře pěstuje kukuřici určenou do bioplynové stanice – pokud tak již neučinil, musel by tak nově učinit a to včetně případného křížového hlášení (v případě, že pěstitel sám nemá bioplynovou stanici, ale pěstuje takovouto kukuřici pro někoho jiného). Dle našeho názoru se, v případě pěstování kukuřice do bioplynových stanic, jedná o čistě komerční projekty, které se zajištěním potravin pro obyvatelstvo či krmiv pro hospodářská zvířata, nemají nic společného.

 

Dne 11.března 2022

 

 

                                                                                                 S pozdravem

                                                                                             Ing. František Winter
předseda ČMSZP