Často kladené otázky k SZP 2023+

Dobrý den,

v návaznosti na některé dotazy k nové SZP jsme se rozhodli nejčastější z nich zodpovědět.

SAPS a BISS

Při přechodu na novou SZP (i v původním návrhu) bylo počítáno, že základní sazba SAPS poklesne (předpoklady a odhadované výpočty se i bez 23 % redistributivní platby odhadovali pokles minimálně o 1000 Kč, než tomu bylo doposud.(cca mezi 1800 Kč až 2500 Kč). Nově tato platba bude pod označením BISS.

Greening – zrušen

další finanční prostředky, které mnoho žadatelů využívalo končí. Dle EK bylo neefektivní.

Zavedení EKOPLATBY v I.pilíři – tzv. celofaremní ekoplatby (pozor neplést s Ekologickým zemědělstvím)

Dalo by se říci, že se jedná o „náhradu Greeningu“. Toto je jedna z možností, kde budete mít možnost získat další finanční prostředky.

Bohužel pokud jde o pravidla, stále se řeší a jsou odlišná pro jednotlivé kultury.

Zde z našeho pohledu jsou oblasti, s kterými nesouhlasíme a dlouhodobě připomínkujeme (viz zákaz podzimní orby; problematika SEO, MEO, NEO; mimoprodukční prvky – bez vyjasnění metodiky krajinných prvků; zvýšení období meziplodiny na poli, atd…..)

Pokud by členy svazu zajímali podrobnosti, obraťte se na kancelář svazu.

 

Ekologické zemědělství

  • 20 tis.Kč na ha v EZ – z našeho pohledu to bylo velmi nešťastně zvolené PR ze strany MZE, tuto částku rozhodně nedostane každý ekologický zemědělec, ba naopak, platí to teoreticky pro minoritní zaměření ekologických zelinářů.
  • souběh EZ  a KZ – ano, dle informací MZe bude umožněn, ale pozor, na evropskou legislativu je nutno dodržet několik věcí, zejména zajistit, že se nenachází v EZ a KZ stejný druh, a to i v případě odlišného využití zvířat např..
    •  skot dojný (KZ) a masný (EZ) – NElze;
    • ovce dojné (KZ) a skot masný(EZ) – lze
    • ovce dojné (KZ) a ovce masné (EZ) – NElze
    • koza dojná(KZ) a prase(EZ) – lze