SZIF: DEFINICE EKOLOGICKY VÝZNAMNÝCH PRVKŮ (EVP)

Jednotlivé druhy EVP jsou definovány v nařízení vlády č. 307/2014 Sb., o stanovení podrobností evidence využití půdy podle uživatelských vztahů (NV LPIS) v § 5 odst. 1 a 2 následovně:

(1) Druhem ekologicky významného prvku evidence ekologicky významných prvků, který nelze vyhradit jako plochu v ekologickém zájmu, je krajinotvorný sad.

 

(2) Druhem ekologicky významného prvku v evidenci ekologicky významných prvků, který lze vyhradit jako plochu v ekologickém zájmu, je

a) krajinný prvek, který se dále dělí na:

1. mez,

2. terasu,

3. travnatou údolnici,

4. skupinu dřevin,

5. stromořadí,

6. solitérní dřevinu,

7. příkop a

8. mokřad

b) plocha s rychle rostoucími dřevinami pěstovanými ve výmladkových plantážích podle § 3 odst. 10 nebo

c) zalesněná půda podle § 3 odst. 12. Součástí EVP může být dřevinná vegetace, tu však nelze evidovat jako více druhů EVP zároveň. Například pokud je součástí meze dřevinná vegetace, může být zahrnuta do plochy EVP mez, ovšem poté už nemůže být evidována jako skupina dřevin a naopak. Za skupinu dřevin se nepovažuje dřevinná vegetace, která je součástí jiného EVP. Není možné, aby se v evidenci LPIS překrývalo více druhů EVP

.Jednotlivé definice EVP naleznete ZDE

Pokud chce vlastník prostřednictvím SZIF zaevidovat ekologicky významný prvek („EVP“) kvůli nároku na osvobození podle § 4 odst. 1 písm. k) bodu 2 novely zákona v daňovém přiznání k dani z nemovitých věcí, musí zvážit, zda se na zemědělsky užívaném pozemku, nebo na pozemku přilehlém, nachází krajinný prvek, který splňuje definici krajinného prvku podle Nařízení vlády č. 307/2014 Sb., o stanovení podrobností evidence využití půdy podle uživatelských vztahů, ve znění pozdějších předpisů. Pro účely osvobození od daně se jedná o prvky mez, travnatá údolnice, skupina dřevin, stromořadí, příkop a mokřad.