Kontrolní seznam preventivních opatření v ekologickém zemědělství – osivo

(Prevence kontaminace zakázanými a neschválenými látkami)

1. Osivo

  • Před výsadbou:

    • Ověřte, že osivo je povolené pro ekologické hospodaření.

    • Uložte štítky z pytlů (obalů) osiva.

    • Porovnejte štítky s fakturou za osivo.

  • Pokud použijete konvenční, neošetřené osivo:

    • Předem žádejte povolení resp. vyjímku od MZe

    • Mějte připravené doklady k doložení (štítky, faktury, povolení).


2. Čištění secí techniky

  • Po použití konvenčního obilí:

    • Důkladně vyprázdnit zásobníky.

    • Mechanicky i vzduchem vyčistit secí stroj.

    • Pokud se stroj čistí u dodavatele nebo si sedí objednáváte dodavatelsky – potvrzení o vyčištění od něj.


3. Dokumentace

  • Vést záznam o čištění strojů (datum, typ stroje, kdo provedl).

  • Ukládat doklady o nákupu a původu osiva.

  • Uchovávat doklady min. po dobu platnou podle nařízení (obvykle 5 let).

  • Záznamy předložit při ekologické kontrole na požádání.


4. Další prevence

  • Skladovat ekologické a konvenční osivo odděleně, jasně označené.

  • Pravidelně školit pracovníky o zásadách prevence kontaminace.

  • Pokud to jde, p2ři práci dodržovat pořadí: nejdříve ekologické plodiny, poté konvenční.

 

5. Odkazy k EZ

Databáze ekologických osiv v rámci ČR:

https://ukzuz.gov.cz/public/portal/ukzuz/osivo-a-sadba/ekologicke-osivo/vyjimky-na-pouziti-konvencniho-osiva-v/prehled-eko-osiv

Metodické pokyny pro ekologické zemědělství:

https://mze.gov.cz/public/portal/mze/zemedelstvi/ekologicke-zemedelstvi/aktualni-temata/metodicke-pokyny-pro-ekologicke