Aktuality z médií – Nechte býky žrát trávu, ne masokostní moučku! Cukrovary v problémech a

Zemědělství na rozcestí

České zemědělské krajině se stále nedaří vymanit z dědictví kolektivizace. Po sametové revoluci se nám nepodařilo navrátit k principu hospodaření rodinných farem a naší krajinu stále poškozují odvodňovací projekty, jež nezapadají do reality krajiny, která se musí vypořádat s postupující klimatickou změnou. Co je třeba udělat pro to, aby se naše krajina začala uzdravovat?

ČT iVysílání

 

Jiné normy pro výkrm

Uchytil přitom upozornil. „Býky krmíme trávou a šrotem z obilí. V jižní Americe je běžně krmí masokostní moučkou a růstovými hormony. Je logické, že pak vyprodukují maso mnohem rychleji a levněji. My tyto postupy používat nemůžeme a rozhodně ani nechceme. Vždyť to maso sami jíme. Chceme, aby bylo na trhu jen kvalitní maso,“ zdůraznil zemědělec.

Zdroj: https://www.blesk.cz/clanek/regiony-brno-brno-zpravy/807437/zemedelci-blokovali-hranici-nechte-byky-zrat-travu-ne-masokostni-moucku.html

Každý má právo na to, aby věděl, co jí. Zastavme falšované údaje o původu potravin na etiketách. S tímto vzkazem zablokovali ve čtvrtek zemědělci ze čtyř zemí hraniční přechod mezi ČR a Slovenskem v Hodoníně. Naráželi tím na dovoz potravin ze zemí mimo EU, zejména z jižní Ameriky.

 

 

Protestujeme proti dovozu nekvalitných potravín

Poľnohospodári a potravinári z Európskej únie dnes /27. februára/ povedali hlasné NIE dovozom nekvalitných a zdraviu rizikových potravín z tretích krajín. Odmietajú, aby Európska únia uvoľňovala obchodnú politiku s krajinami Latinskej Ameriky v rámci zoskupenia Mercosur a aj s Ukrajinou, pokiaľ sa majú do Únie dovážať nekvalitné výrobky.

Zdroj: https://www.sppk.sk/clanok/5499

Cukrovary v Česku ohrožuje konkurence ze zemí mimo EU. Pěstitelé cukrové řepy přitom v těchto zemích používají pesticidy, které jsou v Unii zakázané, a nemusí se také potýkat s unijními „zelenými“ regulacemi. Tuzemské podniky v současnosti zápolí se zvýšenými náklady, ať už jde o energie, poplatky za obaly, emisní povolenky nebo rostoucí mzdy v sektoru. Některé závody jsou proto v kritické situaci a hrozí jim snižování výroby, případně jejich celkové uzavření.

České cukrovarnictví se může pochlubit 200letou tradicí, v posledních letech ale prochází velmi bouřlivým obdobím. Na tuzemském trhu totiž panuje paradoxní situace. Ceny cukru vlivem nadměrného dovozu z Ukrajiny klesají, i když stále rostou výrobní náklady. Především jde o růst cen energií, surovin a různých poplatků.

Vybrané jednotkové náklady cukrovarů:

Graf cukr 1

Více zde: https://www.foodnet.cz/cs/aktuality/9097-ceske-cukrovary-zapasi-s-dovozem-levneho-cukru-ze-zahranici-budou-muset-omezit-vyrobu-a-hrozi-i-uzavreni-nekterych-zavodu