ZAHRANIČNÍ NOVINKY +PODNIKATELSKÁ MISE MZE DO TURECKA A SRBSKA + GULFOOD A FOODEX JAPAN

  1. INFORMACE:

 1) Od zahraničních pracovníků MZe:

Brazílii sužuje rekordní sucho a požáry, což ovlivní světovou cenu kávy a dalších komodit

Brazílie je největším vývozcem kávy na světě. Hlavními regiony pěstování kávy jsou vnitrozemí státu Sao Paulo a Minas Gerais.

Právě tyto oblasti jsou nejvíce zasaženy extrémním suchem, vedrem a rekordními požáry. Ty jsou z velké části přičítány chybným praktikám v zemědělství, a to především záměrnému vypalování za účelem odlesňování, což je v Brazílii tradiční a velmi polemické téma, které rozděluje zastánce zemědělství a ochrany přírody. Podle odborníků je většina aktuálních požárů založena úmyslně lidmi, i když se můžou vyskytnout i spontánní požáry právě vlivem aktuálního sucha a vedra.

Zemědělci svou vinu vyvracejí s tím, že požár je pro ně doslova smrtelné nebezpečí a že by nezakládali požár na svém vlastním aktivu, na druhou stranu menší farmáři vypalování stále používají na pastvinách. Stejně tak se používá právě pro získání nových ploch často v chráněných oblastech.

Aktuální situace je stejná nebo horší než v roce 2020, kdy ve světových médiích proběhla řada článků a zpráv o vypalování Amazonie. Současná vláda sice měla jako jedno z předvolebních hesel zastavit vypalování Amazonie, dnes se ale ukazuje, že proti odlesňování a vypalování fakticky nic nedělá.

Situace je velmi vážná, dříve zelená kávová oblast ve vnitrozemí státu Sao Paula je dnes spálenou a vyprahlou krajinou, vzduch je prosycen kouřem a prachem. Cena kávy robusta pro budoucí sklizeň 2025/26 vyletěla už podruhé za posledních 12 měsíců o 100 % a drží se dokonce nad cenou arabiky. Očekává se, že finální ceny kávy jak na domácím trhu, tak pro export v příštím roce výrazně podraží.

Zdroj

Zpracoval:
Martin Lošťák
místní zástupce ČR pro agro-potravinářství v Brazílii

Kvůli suchu bude letos v Srbsku nižší úroda jablek

V těchto dnech zveřejnil portál „e-Kapija“ informaci, že v Srbsku bude v tomto roce nižší úroda jablek. Letošní sklizeň jablek byla v Srbsku, z důvodu vysokých teplot a dlouhotrvajícího sucha, zahájena již v průběhu srpna a nyní je v plném proudu.

Již byla sklizena odrůda Gala, končí sklizeň odrůd Golden Delicious, Granny Smith, Red Delicious a Jonagold a chystá se sklizeň odrůd Fuji, Idared a Pink Lady. Kromě nižší úrody byly kvůli vysokým teplotám a rané sklizni problémy u některých barevných odrůd jako je Gala, Breaburn, Red Delicious nebo Jonagold, které se někdy nestihly zabarvit do své standardní barvy. Celkově je však dle odborníků kvalita sklizeného ovoce dobrá. Očekává se, že úroda bude tento rok o 19 % nižší než v loňském roce a sklidí se kolem 380 tis. tun jablek. Aktuálně se jablka vykupují v závislosti na odrůdě a kvalitě za ceny kolem 0,4 EUR/kg. Srbsko samo spotřebuje ročně 200 – 250 tis. tun jablek a tak, i přes nižší úrodu, zbyde část letošní produkce i na vývoz. Může to být příležitost pro české zpracovatele jablek, kteří byli letos postiženi neúrodou a budou tak muset hledat dodavatele v zahraničí. Srbský vývoz jablek do ČR je zatím minoritní. Dle ČSÚ se v období od 1. ledna 2023 do 31. července 2024 ze Srbska do ČR dovezla čerstvá jablka v hodnotě 68 tis. EUR (61,41 t). Celkově za toto období Česká republika dovezla 106,7 tis. tun jablek v hodnotě 74,07 mil. EUR, nejvíce se dovezlo z Polska (52,9 tisíc tun/27,3 mil. EUR), Itálie (15,83 tisíce tun/15,9 mil. EUR) a Slovenska (13,96 tisíc tun/11 mil. EUR). Srbsko v loňském roce vyváželo jablka nejvíce do Ruské federace (35 % celkového objemu vývozu) a dále do zemí Blízkého východu, EU a Velké Británie.

Zdroj: e-Kapija

 

Zbývá pouhý týden na přihlášení k účasti na největším potravinářském veletrhu Gulfood

Dne 27.9.2024 se uzavře možnost přihlášení pro účast v českém národním pavilonu na skvělém potravinářském veletrhu GULFOOD 2025. Pokud ještě jako firma váháte, tak si buďte jistí, že veletrh Gulfood nikdy nezklame.

Jestli se zajímáte o export nejenom na Arabský poloostrov, ale také do Afriky a Asie, je pro vás Gulfood tou nejlepší volbou.

V posledních letech se ukázalo, že i za velmi náročných podmínek, jako byly například roky 2020 a 2021, je na organizátory spoleh. Stejně tak na Spojené arabské emiráty, které obchodní návštěvníky (i vzorky) umějí přijmout bez jakýkoliv problémů. Z toho důvodu Gulfood přerostl v mezinárodně největší akci pro obchodní zástupce z celého světa. Neoficiálně se říká, že každý, kdo by měl problém získat vízum do EU, zamíří raději na Gulfood. A i když to pro neznalé může přijít jako maličkost, v posledních letech jde o velmi důležitý aspekt mezinárodních veletrhů.

Výsledkem toho je nezadržitelný růst tohoto veletrhu, který již dvakrát po sobě překročil 100 000 profesionálních návštěvníků a je nucen štěpit část svého zaměření na další veletrhy. Zajímavostí také je, že by mělo jít o poslední ročník, který se bude konat v prostorách Světového obchodního centra WTC v centru Dubaje. Od roku 2026 je plánovaný přesun do nových prostor po EXPO 2020 na jižním okraji Dubaje.

V případě zájmu o účast firmy na tomto veletrhu je třeba se přihlásit zasláním vyplněného akvizičního dopisu do 27.9.2024 na Ministerstvo zemědělství. Akviziční dopis lze najít na webových stránkách ministerstva, případně se můžete obrátit přímo na mě.

Nepropásněte tuto jedinečnou příležitost přeskočit čekací listinu se 4 tisíci firem na volné místo veletrhu Gulfood, které nemají možnost využít národní pavilon.

Zpracoval:
Lukáš Zamrzla
zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Abú Dhabí

 

Letošní výsledky kazašské sklizně

Dle tiskové služby ministerstva zemědělství Kazachstánu sklidili zemědělci k 19. září 2024 obiloviny a luštěniny z plochy o výměře téměř 9,1 mil. ha.

Pšenice bylo sklizeno téměř 9,7 mil. tun z plochy 6,8 mil. ha, ječmene 2,5 mil. tun z 1,5 mil. ha plochy. Ovsa se sklidilo 207 tis. tun ze 133,1 tis. ha, olejnin 150,3 tis. tun z plochy 136 tis. ha. Sklizeň brambor dosáhla téměř 1,5 mil. tun z celkové plochy 57,1 tis. ha. Úroda zeleniny činila více než 2,1 mil. tun z 87,7 tis. ha. Tykve byly sklizeny na ploše 93,5 tis. ha, její hrubá sklizeň přesáhla 2,4 mil. tun.

Do sklizňové kampaně se zapojilo 149,9 tis. traktorů, 37,6 tis. kombajnů, 14,9 tis. žacích strojů a 195 tis. kusů ostatní techniky. Objem zvýhodněného financování jarních polních a sklizňových prací byl téměř třikrát vyšší než v předchozích letech.

Očekává se, že celkový objem obilovin, luštěnin a olejnin v letošním roce výrazně vzroste na 26,3 mil. tun, což představuje nárůst o 41 % oproti předchozí sezóně. Navzdory příznivým sklizňovým výnosům obilí se Kazachstán potýká s neočekávanými problémy v zemědělsko-průmyslovém odvětví. Bohatá úroda znamená na druhou stranu problémy, které mohou zbrzdit domácí spotřebu i vývoz. Jedním z nich je nedostatek kapacit pro skladování a zpracování obilí. S nárůstem sklizně se mohou skladové kapacity totiž rychle zaplnit. V současné době zůstává ve skladech přibližně 4,5 mil. tun obilí z předchozí sklizně, což situaci zhoršuje.  Velkou výzvu představuje také vývoz obilí. Přepravu obilí do zahraničí ztěžují zácpy na železničních tratích, zejména na hraničních přechodech. K tomu je zapotřebí přičíst finanční problémy zemědělců. Dluhové závazky a nízké příjmy v důsledku dlouhodobě nepříznivých klimatických podmínek v loňském roce negativně ovlivnily platební morálku zemědělců. Státní podpora je tak v této záležitosti klíčová, neboť pomůže zemědělcům vyrovnat se s finančními problémy.

Zdroj: apk-news.kz

Zpracoval:
Artyom Lukasov
zahraniční spolupracovník Ministerstva zemědělství v Kazachstánu

 

Japonský řetězec obchodů Lawson spustí samoobsluhu s AI a roboty

Lawson, jeden ze tří hlavních řetězců obchodů s potravinami a smíšeným zbožím (tzv. convenience store) v Japonsku, spustí příští rok na jaře v Tokiu futuristický obchod, který má být vybaven automatizovanými zobrazovacími roboty a pokladním systémem založeným na mobilních zařízeních.

Jak informovala tisková agentura Nikkei Asia, projekt „Real x Tech“ bude využívat digitální technologii podporovanou telekomunikační společností KDDI, která začátkem tohoto roku navýšila svůj majetkový podíl ve společnosti Lawson z 2,1 % na 50 % za 497 miliard jenů (3,5 miliardy USD). Druhou polovinu vlastní obchodní společnost Mitsubishi Corp. Děje se tak navíc v době, kdy konkurenční 7-Eleven, Seven & i Holdings, čelí nabídce na převzetí od kanadského giganta, společnosti Alimentation Couche-Tard.

Nová prodejna společnosti Lawson má, dle informací poskytnutých pro Nikkei Asia, sloužit jako testovací prostor pro nové technologie: na regálech s potravinami bude umělá inteligence například zákazníkům ukazovat personalizovaná doporučení na základě jejich osobních atributů, vycházejících například ze zaregistrovaných členských údajů. Zákazníci budou rovněž moci platit chytrým telefonem místo nutnosti stát frontu u pokladny.

Roboti pak mají převzít obslužné práce, jako je doplňování zásob nebo čištění podlah. Obchod se bude nacházet v komplexu Takanawa Gateway City v Tokiu, kam má KDDI přestěhovat své sídlo. Roboti budou také doručovat zboží do kanceláří zákazníků. Dle vyjádření společnosti Lawson si nová strategie klade za cíl snížit pracovní sílu potřebnou pro provoz obchodů o 30 % do roku 2030.

Obchody s potravinami a smíšeným zbožím typu Lawson v Japonsku tvoří důležitou součást sociální infrastruktury a často také platí za nosiče nových trendů. Jedním z nich je v současné době propojování potravin a moderních technologií, a to od výroby po spotřebu. Podaří-li se společnosti Lawson zamýšlený plán zrealizovat, stane se tak prvním řetězcem, jemuž se povede aplikovat možnosti umělé inteligence v oblasti personalizace spotřeby potravin v takovém rozsahu.

Zpracovala:
Veronika Vanišová
zemědělská diplomatka velvyslanectví ČR v Tokiu

 

 

Narůstající obliba dvou zemědělských veletrhů na východě Kanady

Letní sezónu na východě Kanady jako již tradičně zakončily dva veletrhy se zemědělskou technikou, které jsou stále více populární.

V provincii Quebec se uskutečnil 25. ročník veletrhu Expo-Champs, který ve dnech 27. – 29. srpna 2024 přilákal 15 tis. návštěvníků, zejména farmářů (tedy potenciálních zájemců o nákup mechanizace). Na místě představilo zemědělskou techniku více než 300 vystavovatelů. Jedná se tak o největší venkovní zemědělský veletrh v Quebecu, který je ale zaměřen spíše na místní trh. Tomu odpovídalo i spektrum francouzsky mluvících návštěvníků a vystavovatelů. Příští ročník se uskuteční ve dnech 26. – 28. srpna 2025.

Největší kanadský veletrh pod názvem Canada’s Outdoor Farm Show se pak uskutečnil v Ontariu ve dnech 10. – 12. září 2024. Jeho 31. ročník navštívilo více než 40 tis. lidí, kteří měli možnost si prohlédnout stroje a techniku od 650 vystavovatelů. Širším spektrem strojů veletrh přilákal návštěvníky i z pobřežních provincií nebo Quebecu. Na příští ročník tohoto veletrhu se můžete těšit 9. až 11. září 2025.

Oba veletrhy za účasti několika českých firem nabídly širokou paletu strojů na zpracování a přípravu půdy, secí a sázecí stroje, postřikovače nebo také traktory, kombajny a další manipulační techniku.

Kanadské zemědělství bude ve střednědobém horizontu reagovat nejenom na cyklické potřeby sektoru obnovit zemědělský vozový park, ale také na strukturální vývoj, který se vyznačuje zejména chronickým nedostatkem specializované pracovní síly a řešením dopadů změny klimatu. Očekává se tak posílení investic do zemědělských strojů, které povedou ke zlepšení a zefektivnění výrobních procesů a nakládání s přírodními zdroji. Atraktivním trhem pro české exportéry tak bude nejenom východ Kanady, kde se oba veletrhy uskutečnily, ale také prérijní provincie, které jsou centrem zemědělské produkce a vyznačují se vysoce intenzivním hospodařením na rozsáhlých zemědělských plochách.

V případě zájmu o další informace mne neváhejte kontaktovat.

Zpracoval:
Filip Lameš
zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Ottawě

 

Pozvánka na seminář MZe konaný k příležitosti Světového dne výživy FAO  – 16. října 2024

U příležitosti Světového dne výživy, který si Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) každoročně připomíná 16. října, se pod záštitou Ministerstva zemědělství a Společnosti pro výživu uskuteční seminář s předními odborníky z oblasti zemědělství a výživy na témata jako inovace v potravinářství, nové potraviny nebo aktuální trendy ve zdravém stravování. Účast na semináři je zdarma, předchozí registrace je nutná (do 11.10.2024).

Pozvánka na online seminář k portálu Access2Markets a obchodování se třetími zeměmi – 23. 9. 2024 od 10-12:30 hodin.

  1. AKCE A SEMINÁŘE Ministerstva zemědělství v zahraničí/ČR
  2. Pozvánka k účasti v podnikatelské misi ministra zemědělství do Turecka a Srbska – 17.-23. listopadu, přihlašování do 27.září 2024
  3. Pozvánka k účasti na národním stánku ČR na nejvýznamnějším potravinářském veletrhu světa – dubajském GULFOOD 2025 – 17.-21. únor 2025přihlašování do 27. září
  4. Pozvánka k účasti na národním stánku ČR na potravinářském veletrhu – japonském FOODEX JAPAN 2025 – 11.-14. března 2025, přihlašování do 23. září
  5. Pozvánka do Berlína k účasti na Internationale Grüne Woche 2025 – 17. – 26. ledna 2025
  6. Nabídka pro české firmy k účasti na potravinářském veletrhu POLAGRA  – 25-27.09.2024, kde se mj. uskuteční setkání ministrů zemědělství V4+2 – více info v příloze
  7. Možnost prezentovat se na stánku EU na veletrhu Vietnam FoodExpo 2024 – 13.-16. listopad 2024 (Ho Či Minovo město) – v případě zájmu vyplňte dotazník, případně kontaktujte do 16.9. VietnamFoodExpo2024@agripromotion.eu