„Strategický dialog o budoucnosti zemědělství“ vstoupil do závěrečné fáze

 

29 zástupců potravinářského sektoru pozvaných ke kulatému stolu,  který ustavila předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová s cílem „vypořádat se s polarizací“ v tomto sektoru, bude příští týden diskutovat o návrhu závěrů dialogu. 

V úterý, středu a čtvrtek se účastníci sejdou na posledních plenárních zasedáních, aby diskutovali o dokumentu, který připravil předseda iniciativy profesor Peter Strohschneider (Pozn: součástí jednání je i zástupce GEOPA COPA a ELO).

Mezi žhavá témata patří udržitelnost, hospodářská zvířata, obchod a potravinové inovace. 

Na posledních zasedáních na konci července bylo dosaženo malého pokroku. Konečný tvar závěrů je proto stále „obtížně předvídatelný“, uvedl jeden zdroj. 

Nejpravděpodobnějším datem tolik očekávaného dokumentu je podle zdroje 2. září. 

Sázky nemohly být vyšší. Úkolem je dát na papír, jak by měla vypadat budoucnost potravinářství a zemědělství v bloku. Není to žádná maličkost.

Podle pokynů von der Leyenové pro její druhé funkční období ve funkci šéfky Evropské komise je cílem mandátu 2024–2029 zajistit „dlouhodobou konkurenceschopnost a udržitelnost“ zemědělského sektoru EU „v rámci hranic naší planety“. 

S ohledem na tuto ambici bude uzavření strategického dialogu znamenat začátek procesu, který určí politické směřování a legislativní cestu zásadních iniciativ Komise, jako je návrh nového víceletého rozpočtu (známého jako víceletý finanční rámec nebo VFR) a reforma společné zemědělské politiky (SZP). 

Von der Leyenová využije doporučení zúčastněných stran pro svou nadcházející „vizi zemědělství a potravinářství“, kterou slíbila představit během prvních 100 dnů svého druhého mandátu – tedy do března 2025. 

O několik měsíců později, nejpozději do 1. července, bude muset Komise předložit návrh příštího víceletého finančního rámce, který vyčlení prostředky na společnou zemědělskou politiku (SZP) po roce 2027. 

Nezapomínejme, že když byl v lednu zahájen strategický dialog, protesty farmářů otřásly politikou EU. Kromě toho byly volby do Evropského parlamentu za dveřmi.

V každém případě je nyní jasnější než kdy jindy, že závěry iniciativy budou mít pro toto odvětví důležité politické důsledky. Je to v rukou 29 jednotlivců kolem stolu, kteří budou brzy dávat pero na papír, aby překonali rozdíly.

 

Zdroj: Euractiv