Aktuality nejen z EU

1) Od zahraničních pracovníků MZe:

  • SRBSKO i SEVERNÍ MAKEDONIE se potýkají s přebytkem drůbežího masa
  • Splnění cílů kanadské strategie pro sektor hovězího masa
  • Přihlašte svůj agro-projekt v Emirátech a získejte odměnu přes 1,5 milionu korun
  • Ukrajina ztrácí na Rusko, pokud jde o vývoz obilí do Afriky
  • Státní podpora na pořízení zemědělské techniky v Kazachstánu
  • Vietnamský trh potřebuje více vepřového masa
  • Britové by za určitých podmínek podpořili nové zdanění nezdravých potravin
  • Je „bombardování“ mraků, které Mexiko používá proti suchu, skutečně účinné? aj.

2) Zprávy z FAO – FAO Food Price Index za červenec 2024 nepatrně poklesl

Index cen potravin FAO (FFPI) činil v červenci 2024 celkem 120,8 bodu, což je nepatrně méně než revidovaná hodnota za červen. Pokles cenového indexu obilovin převážil nad nárůstem cenových indexů rostlinného oleje, masa a cukru, zatímco index mléčných výrobků se téměř nezměnil. Celkově zůstal index FFPI o 3,1 % nižší než jeho odpovídající hodnota před rokem a o 24,7 % nižší než jeho maximum dosažené v březnu 2022.
FFPI je měřítkem měsíční změny mezinárodních cen koše potravinářských komodit. Skládá se  z průměru pěti cenových indexů komoditních skupin vážených průměrnými exportními podíly každé ze skupin za období 2014–2016.

Index cen obilovin FAO dosáhl v červenci v průměru 110,8 bodu, což je o 3,8 % méně než v červnu a o 12,0 % méně než jeho hodnota z července 2023. Světové vývozní ceny všech hlavních obilovin se meziměsíčně snížily již druhý měsíc po sobě (zvýšená sezónní dostupnost z probíhajících sklizní ozimé pšenice na severní polokouli a očekávání velkých sklizní jarní pšenice v Kanadě a USA). Na ceny pšenice působila také silná konkurence vývozců a slabá světová poptávka. Poklesla i vývozní cena kukuřice (sklizeň v Argentině a Brazílii probíhala rychleji než v loňském roce a stav úrody v USA zůstal nad loňskou a průměrnou úrovní). V červenci se snížily i světové ceny ječmene a čiroku. Index všech cen rýže FAO se v červenci snížil o 2,4 % s ohledem na obecně klidné obchodní aktivity.
Index cen rostlinných olejů FAO dosáhl v červenci v průměru 135,0 bodu, což je o 2,4 % více než v červnu a představuje druhý nárůst za sebou. Mezinárodní ceny palmového oleje mírně vzrostly (globální nákupy z dovozu a růst produkce v Indonésii). Světové kotace sójového oleje v červenci již třetí měsíc po sobě posilovaly (přetrvávající silná poptávku ze strany sektoru biopaliv v Americe). Rostoucí mezinárodní ceny slunečnicového a řepkového oleje souvisely se zhoršujícími se vyhlídkami na úrodu příslušných olejnin v několika hlavních producentských zemích pro sezónu 2024/25.
Index cen mléčných výrobků FAO dosáhl v červenci v průměru 127,7 bodu, což je prakticky beze změny oproti červnu a o 7,2 % více než odpovídající hodnota před rokem. Ceny sušeného mléka poklesy kvůli slabé dovozní poptávce (letní útlum tržních aktivit v západní Evropě, navzdory omezeným zásobám a sezónně nižší produkci mléka v Oceánii). K mírnému růstu cen došlo v případě másla (omezená dostupnost pro vývoz zejména v západní Evropě) a sýrů (vysoký vnitřní prodej v západní Evropě).
Index cen masa FAO dosáhl v červenci v průměru 119,5 bodu, což je o 1,2 % více než v
červnu a o 0,8 % více než odpovídající hodnota před rokem. Mezinárodní ceny skopového a hovězího masa se zvýšily (silná dovozní poptávka a sezónně klesající dodávky jatečných zvířat v Oceánii). Mezinárodní ceny drůbežího masa se zvýšily (silná dovozní poptávka zejména z Blízkého východu a severní Afriky v souvislosti s problémy v produkci – výskyt ptačí chřipky v několika hlavních produkčních regionech). Ceny vepřového masa mírně poklesly (nadměrná nabídka v západní Evropě, zahájení antidumpingového šetření v Číně a přetrvávající omezení přístupu na zahraniční trhy v důsledku výskytu afrického moru prasat).

Index cen cukru FAO dosáhl v červenci v průměru 120,2 bodu, což je o 0,7 % více než v
červnu, ale stále je to o 17,9 % méně než před rokem. K nárůstu přispěla nižší než očekávaná produkce cukru v Brazílii (převážila nad tlakem na pokles ceny působeným lepšími monzunovými srážkami v Indii a příznivými povětrnostními podmínkami v Thajsku). Globální růst ceny cukru podpořily také přetrvávající obavy z dopadu dlouhodobě suchého počasí na výnosy plodin v Brazílii v nadcházejících měsících a nedávné zvýšení cen etanolu.

 

3) Změna týkající se uznávání cestovních dokladů vydaných Ruskou federací – uznávání pouze biometrických pasů (přechodné období do 15. 9. 2024)

  1. AKCE A SEMINÁŘE Ministerstva zemědělství v zahraničí/ČR
  2. SAVE THE DATE – PODNIKATELSKÁ MISE MINISTRA ZEMĚDĚLSTVÍ DO SRBSKA A TURECKA – předpokládaný termín „ listopad 2024“ (plánovaný program: TURECKO – Ankara, Istanbul, Izmir; SRBSKO – Bělehrad, region Vojvodina), bližší informace a konkrétní termín budou zveřejněny během září t.r.) – indikaci předběžného zájmu zasílejte na lukas.hercik@mze.gov.cz  
  3. Pozvánka k zapojení do incomingové mise vietnamských firem ze sektoru pivovarnictví v ČR – 16. – 20. září 2024
  4. Možnost zapojení do VIII. ročníku akce pro startupy ze střední Evropy a Japonska TechBIZKON 2024 se zaměřením oblast zemědělství a potravinářství  28. listopadu 2024