Priority maďarského předsednictví – Zemědělská politika EU zaměřená na zemědělce

Zemědělská politika EU zaměřená na zemědělce

Evropské zemědělství možná nikdy nečelilo tolika výzvám jako dnes. Mimořádné povětrnostní podmínky způsobené změnou klimatu, rostoucí náklady na vstupy, rostoucí dovoz ze třetích zemí a příliš přísná pravidla produkce výrazně snížily konkurenceschopnost odvětví.

Hromadění těchto problémů vedlo k situaci, kdy je ohroženo živobytí evropských zemědělců. Je nezbytné pohlížet na zemědělství ne jako na příčinu změny klimatu, ale jako na součást řešení, a to zapojením zemědělců do přijímání udržitelnějších výrobních postupů.

Evropští zemědělci zaručují bezpečnost potravin a poskytují všem občanům EU základní veřejné statky. Součástí strategické autonomie EU by proto měla být dlouhodobá záruka potravinové soběstačnosti a potravinové bezpečnosti.

V nadcházejícím pololetí bude maďarské předsednictví vybízet Radu pro zemědělství a rybolov, aby využila institucionální přechodné období a vedla novou Komisi při formulování pravidel zemědělské politiky Unie po roce 2027 pro konkurenceschopnou, krizí odolnou a zemědělce- přátelské zemědělství.

Podpora udržitelného zemědělství je klíčovou prioritou pro nalezení racionální rovnováhy, pokud jde o strategické cíle Evropské zelené dohody, stabilizaci zemědělských trhů a důstojnou životní úroveň zemědělců.

Řešení demografických výzev

Zrychlující se stárnutí evropských společností, neudržitelné systémy sociálního zabezpečení a nedostatek pracovních sil jsou dlouhodobými a narůstajícími problémy v celé Evropě, které je třeba urychleně a účinně řešit.

Stárnoucí společnost, zelená a digitální transformace, vylidňování venkova, zvyšující se tlak na fiskální zdroje a měnící se svět práce vytvářejí takové demografické problémy a výzvy, na které je třeba zaměřit pozornost.

Tyto problémy nabývají na důležitosti pro konkurenceschopnost EU a udržitelnost veřejných financí. Maďarské předsednictví, plně respektující kompetence členských států, chce na tyto výzvy upozornit a soubor demografických nástrojů Komise zveřejněný v říjnu 2023 k tomu poskytuje dobrý základ.

 

PODROBNĚJI ZDE:

### Rada pro zemědělství a rybolov

Evropské zemědělství snad nikdy nečelilo tolika výzvám jako dnes. Mimořádné povětrnostní události způsobené změnou klimatu, vysoké výrobní náklady, nově vznikající rostlinné a živočišné choroby, dopady válek, narušené globální dodavatelské řetězce nebo rostoucí dovozy ve velkém měřítku ze třetích zemí vytvářejí neustálý tlak na evropský zemědělský sektor. Současně musí zemědělští aktéři dodržovat rostoucí počet přísných výrobních požadavků a čelit zvýšené administrativní zátěži. Zemědělci potřebují odpovědi na tyto výzvy na evropské úrovni, proto maďarské předsednictví usnadní diskuse o tom, jak vytvořit konkurenceschopný, krizím odolný, udržitelný, přátelský k zemědělcům a znalostně založený evropský potravinový systém.

V oblasti rybolovu bude maďarské předsednictví věnovat zvláštní pozornost rozvoji udržitelného a konkurenceschopného evropského sektoru akvakultury. Vzhledem k tomu, že akvakultura je sektorem produkce živočišných bílkovin s nejmenší ekologickou stopou, může hrát klíčovou roli při zajišťování udržitelnosti produkce potravin a zároveň pomáhat zmírňovat problémy s potravinovou suverenitou způsobené klesajícími úlovky z moře. Důležitým úkolem předsednictví bude také podporovat environmentálně, ekonomicky a sociálně udržitelný rybolov v EU stanovením ročních povolených odlovů pro rybí populace na předvídatelném a vědeckém základě.

### ZEMĚDĚLSTVÍ A LESNICTVÍ

Konkurenceschopnost jako horizontální priorita maďarského předsednictví bude v centru diskusí na Radě pro zemědělství a rybolov. Zvláštní pozornost bude věnována konkurenceschopnosti evropských zemědělců, agro-potravinářského sektoru a bezpečnosti potravinových systémů EU. V tomto duchu zaujme maďarské předsednictví pevný postoj na mezinárodní úrovni k uplatňování principu reciprocity. Na základě výsledků Strategického dialogu o budoucnosti evropského zemědělství začnou diskuse o tom, jak mohou přímé platby a dotace na rozvoj venkova v budoucí Společné zemědělské politice (SZP) co nejefektivněji zvýšit konkurenceschopnost zemědělců a potravinového systému. Diskutovány budou také možnosti podpory generační obnovy a zachování tradičních evropských způsobů života na venkově, což je předpokladem pro udržení zemědělské produkce a živého venkova.

Pouze evropské zemědělství a potravinářský průmysl odolné vůči krizím jsou schopny překonat různé současné i budoucí výzvy. Debaty v radě o tržní situaci pomohou identifikovat typy krizových opatření, která budou v budoucí SZP nezbytná pro různé sektory. Regionální spolupráce je také klíčová pro účinné řízení a zvládání krizí vyplývajících z přeshraničních živočišných a rostlinných chorob. Na summitu hlavních veterinárních důstojníků EU a západního Balkánu maďarské předsednictví shrne zkušenosti a osvědčené postupy krizového řízení z posledních let.

Udržitelné zemědělství a lesnictví hrají důležitou roli v boji proti změně klimatu a ochraně biologické rozmanitosti a přírody, a tím v zachování hodnot naší planety. Bude uspořádána výměna názorů na to, jak nová zelená architektura současné SZP přispívá k dosažení těchto cílů. Maďarské předsednictví hodlá pokračovat v jednáních o legislativních návrzích týkajících se reprodukčních materiálů rostlin a lesů, monitorování lesů, ochrany zvířat během přepravy, nových genomických technik a dobrých životních podmínek psů a koček. Maďarsko se zavázalo výrazně snížit plýtvání potravinami na všech úrovních potravinového řetězce. Během maďarského předsednictví budeme i nadále klást zvláštní důraz na problematiku snižování plýtvání potravinami. V říjnu 2024 představíme na mezinárodní konferenci v Budapešti různé národní programy a osvědčené postupy pro snižování plýtvání potravinami z Maďarska i dalších členských států. Dále bude ve spolupráci se zeměmi BIOEAST uspořádána tematická akce na ochranu půdy, která oslaví Den půdy a zakončení Mezinárodní dekády půd.

Přátelský regulační rámec pro zemědělce a agro-potravinářské podniky je nezbytný pro zajištění bezpečnosti potravin a přispění k dosažení cílů udržitelnosti. Proto maďarské předsednictví zahájí debatu o zkušenostech s implementací Strategických plánů SZP a nového modelu poskytování po roce 2027. Dále ve spolupráci s Komisí předsednictví provede přezkum zkušeností s implementací zákona o zdraví zvířat. Kromě toho budou diskutovány přípravy na implementaci předpisů o dodavatelských řetězcích bez odlesňování. Maďarské předsednictví také usnadní jednání o navrhované změně nařízení o společných organizacích trhu (CMO) a nařízení, kterým se stanoví pravidla pro přeshraniční prosazování nekalých obchodních praktik (UTP).

Zavedení znalostně založeného a inovativního zemědělství je klíčové pro rozvoj udržitelné a konkurenceschopné bioekonomiky. Evropské zemědělské a související průmyslové zpracovatelské sektory hrají klíčovou roli při obnově narušených globálních dodavatelských řetězců a dosažení cílů suverénního evropského potravinového systému a evropské strategické autonomie. Větší důraz musí být kladen na přenos znalostí a vytváření místní přidané hodnoty. V rámci iniciativy BIOEAST hodlá Maďarsko založit panevropské výzkumné a inovační partnerství se zaměřením na východní Evropu. Maďarské předsednictví se snaží diskutovat o návrhu iniciativy ve čtyřech tematických oblastech – půda, sladkovodní systémy, potravinové systémy a biovýroba – a přijmout závěry Rady. Dále plánuje maďarské předsednictví přijmout závěry Rady k zvláštní zprávě Evropského účetního dvora týkající se efektivního poskytování informací o potravinách spotřebitelům.

### RYBOLOV

Konkurenceschopnost evropského sektoru akvakultury je ústředním bodem priorit rybolovu maďarského předsednictví. Vzhledem k tomu, že akvakultura je sektorem produkce živočišných bílkovin s nejmenší ekologickou stopou, může hrát klíčovou roli při zajišťování udržitelnosti produkce potravin a zároveň pomáhat zmírňovat problémy s potravinovou suverenitou způsobené klesajícími úlovky z moře. Ve spolupráci s členskými státy je cílem maďarského předsednictví vyvinout holistický a integrovaný přístup, který podpoří rozvoj udržitelné mořské a sladkovodní akvakultury v rámci vhodného institucionálního rámce. Toto téma bude na programu neformálního setkání generálních ředitelů pro rybolov v červenci.

Stanovení celkových povolených odlovů (TAC) a kvót pro rybí populace pro rok 2025 bude rovněž prioritou. Během jednání se maďarské předsednictví zaměří na podporu environmentálně, ekonomicky a sociálně udržitelného rybolovu v EU stanovením objemů na vědeckém základě.