Potřebujeme biopalivovou policii?

Na zasedání Rady pro dopravu a energetiku včera (30. května) vyzvaly Francie, Německo a Nizozemsko Evropskou komisi, aby zahájila kontroly ve třetích zemích s cílem posílit opatření proti dovozu podvodných biopaliv.

Haag, Berlín a Paříž naléhaly na exekutivu bloku, aby zintenzivnil probíhající vyšetřování čínského vývozu bionafty do EU a přijal „důrazná nápravná opatření k zabránění vstupu podvodných biopaliv“, poznámka tří delegací viděných státy Euractiv.

Tři členské státy navrhly posílení kontrol výrobních závodů „kdekoli na světě“. Delegace navrhly, že pokud provoz nepřijme kontrolu úředníků EU, měly by úřady odmítnout certifikaci udržitelnosti biopaliv, což zabrání vývozu z tohoto závodu do EU.

Policie v oblasti biopaliv je bezprecedentním návrhem na řešení podvodů při dovozu použitých vařených olejů, což je jeden z nezamýšlených důsledků úsilí EU a celosvětového úsilí o větší udržitelnost letectví a dopravy.

Použitý kuchyňský olej (UCO) je jednou z nejjednodušších surovin pro výrobu pokročilých biopaliv, tedy těch, která nejsou získána z krmných a potravinářských plodin.

A byla to jedna z nejlevnějších možností: podle údajů shromážděných ze zemědělského think-tanku Farm Europe stála tuna v roce 2017 800 EUR, zatímco v roce 2022 cena dosáhla 1400 EUR za tunu.

Je to důsledek prudce rostoucí poptávky, kterou tlačí závod na výrobu udržitelných leteckých paliv. Podle nedávné zprávy nevládní organizace Transport & Environment se spotřeba UCO v Evropě v letech 2015–22 více než zdvojnásobila.

 

Více zde: https://www.euractiv.com/section/agriculture-food/news/do-we-need-a-biofuel-police/?utm_source=Euractiv&utm_campaign=6cf5d93c39-EMAIL_CAMPAIGN_2024_01_15_10_18_COPY_01&utm_medium=email&utm_term=0_-6380ca78d7-%5BLIST_EMAIL_ID%5D