Oběhové hospodářství: Rada dává konečný souhlas se směrnicí o právu na opravu

Rada dnes přijala směrnici podporující opravu rozbitého nebo vadného zboží, známou také jako směrnice o právu na opravu (nebo R2R). Tato legislativa spotřebitelům usnadní hledání opravy místo výměny a opravárenské služby se stanou dostupnější, transparentnější a atraktivnější. Přijetí směrnice je posledním krokem legislativního rozhodovacího procesu.

 

Dnes přijatá směrnice vytváří soubor nástrojů a pobídek, aby byly opravy pro spotřebitele atraktivnější. Patří mezi ně požadavek, aby výrobci opravovali výrobky, které jsou podle práva EU technicky opravitelné; dostupnost dobrovolného formuláře opravy s jasnými informacemi o procesu opravy (termíny, ceny atd.); evropská online platforma, kde mohou spotřebitelé snadno najít opravárenské služby, a prodloužení zákonné záruky o 12 měsíců, pokud spotřebitel zvolí opravu místo výměny.

Seznam opravitelných výrobků lze v budoucnu rozšířit: kdykoli Komise zavede pro určité výrobky nové požadavky na opravitelnost, budou tyto přidány do směrnice R2R.

Další kroky

Po dnešním schválení Radou byl legislativní akt přijat. Po podpisu předsedou Evropského parlamentu a předsedou Rady bude směrnice zveřejněna v Úředním věstníku Evropské unie a vstoupí v platnost dvacátým dnem po zveřejnění. Členské státy budou mít 24 měsíců od vstupu směrnice v platnost na provedení směrnice do vnitrostátního práva.

Pozadí

Tento návrh předložila Komise dne 22. března 2023 a je součástí nové spotřebitelské agendy a akčního plánu pro oběhové hospodářství. Doplňuje další nedávné právní předpisy EU na podporu udržitelné spotřeby, jako je nařízení o ekodesignu udržitelných výrobků (které podpoří výrobu opravitelných výrobků) a směrnici o posílení postavení spotřebitelů pro ekologický přechod (která spotřebitelům umožní nakupovat na základě lepších informací rozhodnutí v místě prodeje).