SZIF v rámci dotací na zatravňování orné půdy, drah soustředěného odtoku a ochranu čejky chocholaté vyplatí celkově 146,7 milionů korun

Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) pokračuje ve vyplácení dotací na Agroenvironmentálně-klimatická opatření (AEKO). Jedná se o dotace na podopatření zatravňování orné půdy, zatravňování drah soustředěného odtoku a na ochranu čejky chocholaté. K zemědělcům se tak dostane podpora v celkové výši 146,7 milionů korun. K dotaci na zatravňování orné půdy se za rok 2020 sešlo 1 981 žádostí.

 

Mezi zájemce se rozdělí téměř 138 milionů korun. Tato finanční podpora přispěje k přeměně orné půdy na travní porost v erozně ohrožených oblastech, dále v ochranných pásmech vodních zdrojů, v oblastech zranitelných dusičnany a také podél vodních útvarů. Zmíněné opatření by mělo pomoci zpomalit povrchový odtok vody z orné půdy, zvýšit zadržování vody a snížit rizika eroze. Žádost o dotaci na ochranu čejky chocholaté podalo v loňském roce celkem 45 zájemců, Fond jim pošle dohromady 7,7 milionů korun. Toto dotační opatření je zaměřeno na podporu populace čejky chocholaté a dalších druhů ptáků, kteří jsou vázáni na ornou půdu v zemědělské krajině a to formou ochrany jejich přirozených hnízdišť v období rozmnožování. O dotaci na zatravňování drah soustředěného odtoku požádalo loni 8 zájemců, dostanou celkem 1 milion korun. Opatření podpoří převod orné půdy na travní porost se zaměřením na dráhy soustředěného odtoku definované v registru půdy LPIS. Cílem je snížení rizika eroze a splachů ornice do vod. Uvedené dotační tituly patří do Agroenvironmentálně-klimatických opatření a navazujících agroenvironmentálně-klimatických opatření a spadají pod tzv. neprojektová opatření v rámci Programu rozvoje venkova (PRV).

Žádost o dotaci se podává prostřednictvím Jednotné žádosti. Žadatelé se mohou pro urychlení výplat vzdát práva na odvolání. To je možné provést přes Portál farmáře v části Ostatní podání. Případně lze využít formulář „Prohlášení o vzdání se práva odvolání“, který je na webových stránkách www.szif.cz / JEDNOTNÁ ŽÁDOST, v sekci „Ke stažení“, ve složce Jednotná žádost. SZIF zasílá rozhodnutí o poskytnutí dotace primárně do datových schránek, nebo na Portál farmáře. Pouze v případě, že žadatel nemá datovou schránku, ani přístup k účtu na Portálu farmáře, doručí mu rozhodnutí pošta. Žadatelé, kteří potřebují obnovit přístup do Portálu farmáře SZIF/eAgri, najdou potřebné informace na https://www.szif.cz/cs/faq. Pro případné dotazy je k dispozici infolinka SZIF na telefonním čísle 222 871 871 nebo e-mailu info@szif.cz.

Lenka Rezková

tisková mluvčí SZIF