Pro 10. kolo Programu rozvoje venkova platí podmínka zápisu do evidence o skutečných majitelích

Pro žadatele, kteří budou žádat o dotaci v rámci 10. kola Programu rozvoje venkova (PRV), platí podmínka týkající se zápisu do Evidence údajů o skutečných majitelích.

Jedná se o operaci 4.1.1 Investice do zemědělských podniků a 4.2.1 Zpracování a uvádění na trh zemědělských produktů.

Příjem žádostí bude probíhat od 14. července do 4. srpna 2020. Podmínka zápisu do evidence je v Pravidlech pro žadatele od 8. kola Programu rozvoje venkova, tudíž je v 10. kole nová pro žadatele z operace 4.1.1 (před 8. kolem žadatelé uváděli skutečné majitele formou čestného prohlášení do Žádosti o dotaci). Novinkou pro 10. kolo je také skutečnost, že skutečný majitel musí být v registru zapsán nejpozději k poslednímu dni příjmu žádostí, tedy nejpozději do 4. srpna 2020. V případě nesplnění této podmínky bude žadateli ukončena administrace.

Podmínka Pravidel pro žadatele – Obecná část, kap. 4., písm. ll): žadatel, který není fyzickou osobou nebo právnickou osobou veřejného práva*** nebo právnickou osobou registrovanou mimo režim veřejných rejstříků**** podle zákona č. 304/2013 Sb., o veřejných rejstřících právnických a fyzických osob a o evidenci svěřenských fondů, ve znění pozdějších právních předpisů, (dále jen „zákon o veřejných rejstřících“) musí být nejpozději k poslednímu dni příjmu žádostí zapsán v Evidenci údajů o skutečných majitelích (dále jen „Evidence skutečných majitelů“) dle § 118b a násl. zákona o veřejných rejstřících; C. V případě vyzvání ze strany SZIF, EK nebo EÚD musí být žadatel/příjemce dotace schopen informace uvedené v Evidenci skutečných majitelů doložit průkaznými dokumenty. Právnické osoby registrované mimo režim veřejných rejstříků podle zákona o veřejných rejstřících doloží skutečného majitele na případnou výzvu SZIF; C,

*** Právnickou osobou veřejného práva se pro účely těchto Pravidel rozumí zejm. Česká republika, organizační složka státu, státní příspěvková organizace, státní fond, územní samosprávný celek a jeho příspěvková organizace, případně právnická osoba 100% vlastněná územně samosprávným celkem, dobrovolné sdružení obcí, regionální rada regionu soudržnosti, Evropské seskupení pro územní spolupráci, veřejná a státní vysoká škola, veřejná výzkumná instituce, profesní komora zřízená zákonem, státní a národní podnik státní organizace, Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky, Česká národní banka, Český rozhlas, Česká televize, Česká tisková kancelář.

****Jedná se o (1) veřejné výzkumné instituce, (2) školské právnické osoby, (3) registrované církve a náboženské společnosti a další právnické osoby dle zákona o církvích a náboženských společnostech, (4) honební společenstva a (5) politické strany a politická hnutí.

Bližší informace k zápisu do evidence skutečných majitelů jsou k dispozici na https://issm.justice.cz/.

Lenka Rezková

tisková mluvčí SZIF