Prohlášení Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu, a.s. (PGRLF) k tématice finanční podpory pojištění pro malé a střední podniky (MSP)

V posledním období se v médiích objevila řada neúplných, nepřesných a zavádějících informací k tématice poskytování finanční podpory pojištění od PGRLF.

PGRLF se při poskytování této formy podpory řídí příslušnými právně závaznými dokumenty a materiály uvedenými v zásadách pro poskytování finanční podpory pojištění PGRLF (Zásady) zveřejněné na internetových stránkách PGRLF – zde, mezi které zejména patří také nařízení Komise (EU) č. 702/2014, kterým se v souladu s články 107 a 108 Smlouvy o fungování EU prohlašují určité kategorie podpory v odvětvích zemědělství a lesnictví a ve venkovských oblastech za slučitelné s vnitřním trhem.

Někteří novináři a další nezávislí experti, či analytici nepřesně namítají nutnost užití Uživatelské příručky k definici malých a středních podniků.

Konstatujeme, že tento dokument má hned v úvodu výrazně vyznačeno, že „Tato uživatelská příručka k definici malých a středních podniků slouží jako obecné vodítko pro podnikatele a jiné zúčastněné strany při uplatňování definice malých a středních podniků (dále jen „MSP“).Příručka nemá právní účinek a Komisi nijak nezavazuje. Jediným závazným podkladem pro určení podmínek týkajících se způsobilosti jakožto MSP je doporučení Komise 2003/361/ES zveřejněné v Úředním věstníku Evropské unie L 124 dne 20. května 2003, s. 36.“

 Uživatelská příručka

PGRLF neuvádí Uživatelskou příručku k definici malých a středních podniků v Zásadách a nemá ji zveřejněnou na svých internetových stránkách jako podklad pro rozhodování.

Na sjednocení postoje uvnitř resortu ministerstva zemědělství nyní aktivně pracují právníci. O dalších krocích ve výše uvedené věci vás bude PGRLF předem informovat.

Zdroj: PGRLF