Informace k distribuci motorové nafty s 30 % HVO (Verva Diesel)- nelze uplatnit na „zelenou naftu“

 

Vážení,

dovolte, abychom Vás na základě informací společnosti UNIPETROL RPA, s.r.o. a po předchozí domluvě s touto společností informovali, že od 16. 3. 2020 započne tato společnost, coby významný výrobce a distributor pohonných hmot, distribuovat na čerpací stanice pohonných hmot BENZINA, které jsou součástí koncernu UNIPETROL RPA, motorovou naftu s minimálním podílem 30 % HVO (hydrogenované rostlinné oleje), která je předmětem daně z minerálních olejů dle § 45 odst. 2 písm. o) zákona č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „ZSPD“).

Předmětná pohonná hmota bude prodávána pod obchodním názvem Verva Diesel a bude ji tedy možné jednoznačně ztotožnit dle obchodního názvu, který je uváděn i na dokladech o prodeji

S ohledem na skutečnost, že předmět daně dle § 45 odst. 2 písm. o) ZSPD není v § 57 odst. 1 ZSPD uveden ve výčtu minerálních olejů z nichž lze uplatnit nárok na vrácení daně ze „zelené nafty“ (absentuje rovněž v příloze č. 1 vyhlášky 79/2019 Sb.), je nepřípustné, aby došlo k vrácení daně. Vrácení daně je mimo znění § 57 ZSPD nemožné i proto, že předmět daně dle § 45 odst. 2 písm. o) ZSPD je daňově podpořen vratkou dle § 54 odst. 4 ZSPD a v případě přiznání nároku dle § 57 ZSPD by mohlo dojít (při aplikaci § 57 odst. 6 písm. a) ZSPD) k vrácení vyšší částky, než byla za daný minerální olej inkasována, což je zcela nepřípustné (3285 Kč dle § 54 ZSPD + 9500 Kč dle § 57 ZSPD).

Ač dle informací UNIPETROL RPA dochází k prodeji této pohonné hmoty zemědělcům zcela minimálně (jedná se o prémiovou pohonnou hmotu), nelze prodej vyloučit. V případě, že by byl v rámci daňových přiznání k uplatnění nároku na vrácení daně z minerálních olejů dle § 57 ZSPD předložen doklad o prodeji s pohonnou hmotou Verva Diesel s datem prodeje 16. 3. 2020 a dále, bude docházet k ověřování na příslušné čerpací stanici, zda v dané době již prodávala motorovou naftu s 30 % HVO či dosud nikoli. V případě, že se bude prokazatelně jednat o předmět daně dle § 45 odst. 2 písm. o) ZSPD, nebude moci býti tento nákup pohonné hmoty a s ním spojená spotřeba pohonné hmoty pro potřeby uplatnění nároku na vrácení daně uznány.

Prodej motorové nafty s 30 % HVO pod obchodním názvem Verva Diesel na čerpacích stanicích BENZINA je předpokládán minimálně do 31. 12. 2020. Po uvedeném datu sice odpadne důvod nepřiznání nároku na vrácení daně daný daňovou podporou dle § 54 odst. 12 ZSPD, avšak bez provedení novelizace ZSPD a vyhlášky č. 79/2019 Sb. bude stále nemožné z tohoto minerálního oleje nárok na vrácení přiznat (správce daně je vázán zásadou zákonnosti).

Rovněž pak nelze vyloučit prodej motorové nafty s minimálním podílem 30 % HVO i jinými distributory pohonných hmot a provozovateli čerpacích stanic, mimo síť čerpacích stanic BENZINA, neboť HVO je jedním ze způsobů, kterými mohou výrobci a dovozci pohonných hmot splnit své zákonné povinnosti v oblasti biopaliv, úspory emisí CO2 a podílu obnovitelných zdrojů v dopravě. Doporučujeme tedy při nákupu pohonných hmot ověřovat podíl biopaliv, respektive konkrétně HVO.

O výše uvedených skutečnostech jsme informovali všechny celní úřady. Vzhledem k potřebě co největší informovanosti o výše uvedeném si Vás tímto dovolujeme požádat o informování zemědělců uplatňujících nárok na zelenou naftu.

Tato informace bude uveřejněna na webových stránkách Celní správy ČR a dovolujeme si Vás požádat, abyste ji zveřejnili i na svých webových stránkách.

V případě potřeby dalších informací jsme připraveni Vám je poskytnout.

 

 

S pozdravem

 

plk. Ing. Naděžda Klewar Slavíková

ředitelka odboru 23 Daní

Generální ředitelství cel