Rozpčet SZIFu projednává vláda

 

Vláda České republiky včera schválila „Návrh rozpočtu Státního zemědělského intervenčního fondu na rok 2020“. V příštím roce bude platební agentura hospodařit s částkou 42,2 miliardy korun, což je o 2,7 miliardy více než rozpočet pro rok 2019. Navýšení oproti letošnímu roku je zejména z důvodu převodu Národních dotací na platební agenturu. Od nového roku je totiž bude proplácet místo Ministerstva zemědělství.

Rozpočet fondu dnes projedná vláda. Fondu stále chybí 62,8 milionu korun na programy mléko a ovoce a zelenina do škol, ale také 3,1 miliardy korun na proplácení evropského rozvojového programu.

V příštím roce by mělo být 30,7 miliardy korun by měl získat u evropských fondů. O jakou částku se bude jednat je stále nejasné.

Největší částka by měla být vyplacena na přímých zemědělských platbách, jako je platba na plochu nebo pro začínající zemědělce tj. 21,9 miliardy korun z rozpočtu EU. Na program Mléko do škol 282,4 milionu korun, z toho 235 milionů korun ze státního rozpočtu. Jenže při zachování stávajících limitů by bylo třeba dát ze strany státu 270 milionů korun.

Na program Ovoce a zelenina do škol se počítá se 294 miliony korun, z toho 192 milionů korun ze státního rozpočtu.

Fond by pro zachování limitů potřeboval v obou případech více o 35 mil.Kč v případě mléka a u ovoce o 28 milionů korun více. 50 miliónů chybí i na marketingovou činnost, která se plánuje ve výši 200 mil. Kč.

Celkový počet zaměstnanců dosahuje 1 345 s tím, že je plánováno na tuto kapitolu rozpočtu přibližně 716,5 mil. Kč