Novela zákoníku práce – změny a návrhy

Od začátku července letošního roku vstoupila v platnost novela zákoníku práce. Některé úpravy začaly platit již 1.7.2019, ale na změny u dovolené si budeme muset počkat až na později.

 

1) Nemocenská od prvního dne – již v platnosti

Největší změnou pro zaměstnance je zrušení karenční doby. Od 1. července platí, že zaměstnanci dostávají nemocenskou již od prvního dne nemoci.

Podle odborů tak náklady zaplatí především zaměstnavatelé, jelikož stát proplácí dávky ze státního systému nemocenského pojištění až od 15. dne. Přitom zaměstnavatel je ten, kdo prvních 14 dní nemoci poskytuje zaměstnanci náhradu výdělku.

 

Dále v návrhu jste se mohli dočíst i následující úpravy:

Aktuality můžete sledovat na webu:

https://www.zakonyprolidi.cz/monitor/6588710.htm

 

 

1) Dočasné přidělení zaměstnance

Firma by nově získala právo dočasně přidělit svého zaměstnance k jinému zaměstnavateli (kromě agentur). Nově by se lhůta zkrátila na 1 měsíc.

Rovněž by původní zaměstnavatel měl právo požadovat po novém zaměstnavateli zaplacení nákladů, jež vznikly přechodem daného zaměstnance.

2) Sdílené pracovní místo

Zavedení možnosti sdíleného pracovního místa spočívá v tom, že se např. dva a více zaměstnanců dělí o jedno pracovní místo. Zaměstnanci si sami rozvrhují pracovní dobu.

Zaměstnavatel je vždy dopředu informován o docházkovém rozvrhu jednotlivých zaměstnanců na jednom sdíleném místě, ti musí dohromady splnit během 4 týdnů průměrnou týdenní pracovní dobu.

3) Doručování písemností

Novinkou zákoníku práce by bylo doručování písemností zaměstnavatele do vlastních rukou zaměstnance primárně na pracovišti. Pokud to nebude možné, je oprávněn zaslat písemnost poštou, přičemž lhůta pro vyzvednutí zásilky na poště je nově 15 kalendářních dnůZaměstnanec bude nově výslovně povinen písemně sdělit zaměstnavateli jeho doručovací adresu.

V případě nezdaru, zaměstnavatel uvědomí svého zaměstnance, že mu pošta nemohla být doručena a že má povinnost si ji vyzvednout do 15 kalendářních dnů na pobočce pošty, kde byla zásilka uložena.

 

 

4) Dovolená

Nový koncept dovolené, by se nově počítal z týdenní pracovní doby zaměstnance. Nárok na dovolenou se tak bude počítat hodinově. Největší změny se budou týkat zaměstnanců s kratší pracovní dobou, dovolená se bude počítat podle skutečně odpracovaných hodin.

Počet odpracovaných hodin se bude násobit počtem týdnů dovolené, tzn., že zaměstnanci, kteří týdně odpracují méně než 40 hodin, budou mít nárok na kratší dovolenou.

Tyto změny platí pro zaměstnance, kteří u téhož zaměstnavatele odpracovali nepřetržitě 52 týdnů. Na přesčasy přitom nebude brán zřetel.

Také se budou změny týkat převedení dovolené z jednoho kalendářního roku do druhého. Ty nebudou nově tak přísné, stačí, aby zaměstnanec podal písemnou žádost o převedení dovolené, kde uvede důvod žádosti.

V případě potrestání zaměstnance z důvodu neomluvené absence v práci se bude penalizace vypočítávat na základě hodin místo dní. Počet hodin tak bude zaměstnanci odečten od počtu hodin, které měl odpracovat. Od toho se pak bude odvíjet nárok na dovolenou.

5) Minimální a zaručená mzda

Podle nových pravidel je povinností zaměstnavatele doplatit zaměstnanci mzdu, která nedosáhne na výši minimální mzdy. Stejné pravidlo platí i pro zaručenou mzdu, ta je odstupňována dle složitosti práce a dělí se do několika tříd.

Nejnižší úroveň zaručené mzdy se ze zákona nevztahuje na pracovněprávní vztah založený dohodou o provedení práce (DPP) nebo dohodou o pracovní činnosti (DPČ).

Od července se také jinak vypočítává čistá mzda. Povinné placení pojistného za zaměstnance, které hradí zaměstnavatel, kleslo o 0,2 %.

 

Upraveno ČMSZP čerpáno ze Zákoníku práce a  https://orangeacademy.cz/clanky/zakonik-prace-a-novinky-od-1-cervence-2019/