Česko si s dvojí kvalitou poradí samo. Chystá novelu zákona a 50milionové pokuty

Výrobky tzv. dvojí kvality již nebudou mít na českém trhu místo. Ministerstvo zemědělství se je v připravované novele zákona o potravinách chystá zakázat. Za porušení zákona budou hrozit až 50milionové pokuty. Česko tak reaguje na unijní směrnici, která dvojí kvalitu pouze omezila, nikoli zakázala.

Produkty se stejným obalem budou muset mít stejné vlastnosti a složení v České republice jako v jiných evropských státech, uvedl dnes na tiskové konferenci ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD). Novela by měla zpřísnit unijní směrnici, jež europoslanci tento měsíc schválili v méně striktním znění. Směrnice ke dvojí kvalitě uvádí pouze, že se výrobky nesmí lišit „významně“ a neoznačuje ji za nekalou obchodní praktiku.

Méně přísnou evropskou úpravu vzalo ministerstvo na vědomí. Podle Tomana ale nebude v ČR možné ospravedlňovat různé složení výrobků preferencemi spotřebitelů nebo dostupností surovin. Zatímco evropskou legislativu by měly nyní členské státy převést do svého právního řádu do dvou let, připravovaná národní úprava by nyní měla jít na jednání vlády a následně do Parlamentu. Mohla by tak začít platit do jednoho roku.

Podle Tomana by mělo být v zákoně výslovně uvedeno, že je zakázané uvádět na trh potravinu označenou totožně s potravinou uváděnou na trh v jiném členském státě EU, pokud má jiné složení nebo vlastnosti. „Cílem našeho návrhu je, aby potraviny, které se svými vlastnostmi liší, výrobci spotřebitelům nenabízeli ve stejném obalu, označení, barvě, grafice či se stejným marketingem,“ řekl Toman.

Dodržování nového předpisu by měla kontrolovat Státní zemědělská a potravinářská inspekce, metodika se teprve bude vytvářet. Toman dodal, že problém dvojí kvality se týká především nadnárodních společností. „Nemůžeme připustit, aby fakticky existovali občané několika kategorií. Je nutné spotřebitelům zajistit férové zacházení,“ řekl.

Europoslanci dnes souhlasili s novými pravidly pro ochranu evropských spotřebitelů. Odhlasovaná směrnice se týká široké palety témat, mimo jiné tzv. „dvojí kvality“ zboží. V tomto ohledu však legislativa není tak přísná, jak Češi doufali.

Europoslanci v polovině dubna schválili směrnici, která má chránit spotřebitele před zavádějícími a nekalými praktikami zejména v online prostředí. Právní úprava se ale věnuje i dvojí kvalitě výrobků, nevede však k jejímu definitivnímu zákazu, jak požadoval pozměňovací návrh. Ten schválen nebyl, což kritizovala řada českých europoslanců.

Čeští zástupci, kteří se podíleli na pozměňovacím návrhu, uvedli, že směrnice se dvojí kvalitě výrobků nevěnuje dostatečně. Pozměňovací návrh by dvojí kvalitu zařadil mezi nekalé praktiky, na plénu ale neprošel. Prosadit se jej snažila především Olga Sehnalová (ČSSD, S&D).

Podle směrnice musí mít odlišné složení výrobků pádný důvod a spotřebitel o něm musí být informován. Sehnalová však tuto úpravu nepovažuje za dostatečnou a upozorňuje na to, že legislativa tyto důvody nedefinuje. Výrobcům se tak otevírá prostor pro argumentaci pro odlišné složení, a to například různými chutěmi různých spotřebitelů.

„Směrnice o nekalých obchodních praktikách, do které se mi v Evropském parlamentu podařilo nejprve prosadit úplný zákaz dvojí kvality, je v konečném důsledku (…) nepoužitelná a fakticky vede k legalizaci dvojí kvality,“ okomentovala schválenou směrnici Sehnalová.

Europoslankyně rovněž dodala, že ihned po přijetí směrnice upozornila, že bude v zájmu českých spotřebitelů nutné přijmout na národní úrovni „takové požadavky na označování, aby zákaznici na pultech obchodů u nás výrobky dvojí kvality na první pohled poznali a mohli se jim vyhnout“.

České ministerstvo například loni dvakrát upozornilo na různou kvalitu potravin prodávaných pod stejnou značkou a podobným obalem v ČR a Německu. V prvním případě to byl lančmít od dánského výrobce Tulip, který obsahoval v ČR hlavně drůbeží separát, kdežto v Německu vepřové maso. Druhý případ byl s rybími prsty, které měly v Německu více masa a o 30 gramů větší balení.

Podle Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR však návrh ministerstva zemědělství dvojí kvalitu neřeší. „To, co dneska navrhl ministr Toman, je dobrý začátek, ale řeší to jenom půlku problému. Řeší to to, že různé výrobky budou správně označeny. Ale nezabrání to tomu, aby pro každý trh měl ten západoevropský koncern různou variantu,“ okomentoval iniciativu prezident Svazu Tomáš Prouza.

Hlavní problém je podle něj v tom, že západní potravinářské koncerny nedovolí českým obchodníkům koupit kvalitnější zboží. Prouza vysvětlil, že obchod musí dostat právo na to koupit například německou verzi výrobku, tomu dnes koncerny ale brání. „Kdyby zkusil [obchodník] přivézt třeba tu německou, tak mu přestanou dodávat všechno z jejich sortimentu,“ popsal situaci Prouza.

Podle něj jde o narušení hospodářské soutěže, protože v EU by měl platit volný trh zboží. Zasáhnout by tak měl Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, případně Evropská komise. Svaz o potřebných změnách jedná také s premiérem Andrejem Babišem.