Začíná boj o zákaz biopaliv z řepky nebo palmového oleje.

Výbor pro životní prostředí chce od roku 2030 úplně ukončit přidávání biopaliv ze zemědělských plodin do pohonných hmot. Europoslanci ještě více přitvrzují u palmového oleje, kde chtějí zákaz už od roku 2021. Návrh ale ještě musí potvrdit celý Evropský parlament a také členské státy. Česká republika je podobně jako další země visegrádské čtyřky proti.

uroposlanci z výboru naopak podpořili návrh Evropské komise, který od ledna 2021 podporuje zavádění podílu paliv druhé generace, tedy paliv vyrobených hlavně z odpadních surovin, ale třeba také řas.

Stanovisko výboru ještě musí podpořit celý Evropský parlament. Svůj vlastní pohled představí koncem listopadu i další klíčový výbor pro průmysl, výzkum a energetiku (ITRE). Europoslanci se následně budou muset na postoji k návrhu shodnout se zástupci členských států Evropské unie, tedy s ministry zemědělství. Bez této shody návrh nemůže začít platit. Ministři o svém postoji k návrhu rozhodují kvalifikovanou většinou hlasů. Česko je proti návrhu, stejně jako ostatní země visegrádské čtyřky nebo Bulharsko a Rumunsko.

Mnohem mírnější návrh než výbor ENVI představila Evropská komise. Podle něj bude ještě v roce 2030 možné pro biopaliva využívat 3,8 procenta zemědělské produkce. Nyní je to přibližně  dvojnásobek.

Marii Donnelly z Generálního ředitelství Komise pro energetiku, podle níž vede důraz na biopaliva ke zvyšování cen potravin v chudších částech světa. Sdružení zastupují výrobce etanolu (ePure), naopak pro Euractiv uvádí, že cena potravin ve světě klesla v posledních letech o 20 procent, i když se produkce biopaliv zvyšovala.

V případě Česka je podíl zemědělské půdy vyčleněný pro biopaliva vyšší než v jiných zemích EU. Loni se pro pěstování cukrové řepy využité pro výrobu bionafty využilo 27,8 procenta celkové plochy zemědělské půdy a přibližně 15 procent plochy kukuřice pro výrobu bioetanolu.

V Česku se loni vyrobilo téměř 149 tisíc tun metylesterů mastných kyselin (FAME), které se používají jako bionafta nebo biosložka do motorové nafty.

 

Zdroj:ihned.cz