SAE – Emiráty plné příležitostí v zemědělství

Nejdůležitějšímu tématu v zemi po pandemii patří zemědělství. Především rozvoj agrotechnologií, vývoj nových procesů, příliv zemědělských firem, know-how, spolupráce zemědělských univerzit a v neposlední řadě podpora potravinové bezpečnosti. Ze všech zmíněných stran byl slyšet opravdový zájem o rozšíření spolupráce v těchto sektorech.

Schůzky to nebyly ledajaké, ale jednání se zástupci emirátského Ministerstva zahraničních věcí, s několika členy místního parlamentu, obchodní komorou emirátu Abú Dhabí a nebo s investiční organizací ADIO, která rozděluje státní peníze do především zemědělských projektů.

Pokud tedy jste firma, která se zaměřuje na inovativní technologie v potravinářství a zemědělství, máte nápad na Start up se stejnou tématikou, jste ve spojení s výzkumnými ústavy nebo univerzitami, teď je opravdu ta pravá doba podívat se blíže na tento region. Především Spojené arabské emiráty nabízejí velmi zajímavou, nejen finanční, podporu. 

Naše schůzky budou mít další pokračování a v plánu budou také plánované projekty pro propojení českých firem z těchto sektorů s místními organizacemi. Za dobu mého působení v této zemi sleduji, s jak vysokým nasazením investují do zemědělského sektoru. Jedním z hlavních důvodů, proč se na seznamu firem v regionu neobjevuje moc českých jmen je ten, že se o nás málo ví. To ale neznamená, že bychom to tak měli nechat.

Proto jako klasicky prosím firmy ze všech sektorů, které spadají pod zemědělství, aby se mi ozývaly. Jen díky zájmu dostatečného počtu firem z různých sektorů můžeme plánovat nejenom schůzky a jednání, ale také společné projekty spolufinancované Ministerstvem zemědělství. 

 

Zdroj: Lukáš Zamrzla, Zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Abú Dhabí, Mob.:+ 420 602 768 207, e-mail: lukas_zamrzla@mzv.cz