Rusko prodloužilo potravinové embargo

Ruský prezident Vladimir Putin podepsal dne 12. července 2018 prezidentský dekret č. 420 „O prodloužení platnosti zvláštních ekonomických opatření s cílem zajištění bezpečnosti Ruské federace“. Jednoduše řečeno, platnost ruského embarga na dovoz vybraných potravin ze zemí Evropské unie, Spojených států amerických a dalších zemí je prodloužena o další rok – do 31. prosince 2019.

Z pohledu Ruska se jedná o logický krok, jelikož se díky vyřazení zahraniční konkurence a masivním investicím do zemědělství daří zvyšovat potravinovou soběstačnost země. Rusko využívá nejen tohoto opatření, ale také dalších netarifních překážek obchodu k ochraně domácího trhu a ruských producentů (např. ve veterinární a fytosanitární oblasti).

Embargo na dovoz potravin negativně ovlivňuje i některé sektory českého agrárního exportu. Před zavedením embarga české firmy do Ruska úspěšně exportovaly např. smetanu, máslo, masné výrobky a další potraviny. Embargo se tak nejvíce dotklo některých firem v mlékárenském a masném průmyslu. Z celkové statistiky však vyplývá, že v roce 2017 bylo bez ohledu na sankce dosaženo historicky druhé nejvyšší hodnoty agrárního exportu České republiky do Ruska (2,34 mld. Kč).

Mezi nejvýznamnější české agrární exportní položky, kterých se sankce nedotýkají, patří např. krmiva pro zvířata, násadová vejce, pivo, chmel, mák, slad, cukrovinky, pekařské zboží atd.

Zdroj: MZe