Novinky v právní úpravě přímých plateb


Dne 23. března 2018 vyšlo ve Sbírce zákonů ČR Nařízení vlády č. 43/2018 Sb., které v části druhé, v § 15, zavádí některé dílčí úpravy v oblasti přímých plateb. Potřeba novely přímých plateb vychází především z důvodu zavedení některých změn na úrovni EU. Celé znění novelizujícího předpisu, který nabývá účinnosti 1. dubna 2018 a řeší rovněž podmínky poskytování plateb pro horské oblasti a jiné oblasti s přírodními nebo jinými zvláštními omezeními, je uvedeno v příloze.

V návaznosti na nabytí účinnosti nařízení (EU) č. 2017/2393 (tzv. Omnibusu), bylo rozhodnuto neaplikovat podmínku kontroly aktivního zemědělce v rámci přímých plateb. Z tohoto důvodu dochází k vypuštění jednoho z kritérií pro definici příjemce, a to kritéria aktivní zemědělec.

S ohledem na nařízení (EU) 2017/1155, které zavedlo zákaz použití přípravků na ochranu rostlin (POR) na porosty dusík vázajících plodin, byl přidán požadavek zákazu použití těchto přípravků od vysetí do sklizně plodin. 

Povinnost vést evidenci použití POR na porosty dusík vázajících plodin se doplňuje v souladu s vysvětlující nótou k použití POR a s vydanými vodítky ke kontrole na místě  ze strany Evropské komise. Tyto materiály uvádí, že v relevantních případech by kontrola zákazu použití POR měla obsahovat kontrolu vedení evidence POR stanovenou v čl. 67 (1) nařízení (EU) č. 1107/2009.

Došlo k doplnění povinnosti evidence data výsevu a sklizně plodin, které bylo přidáno z důvodu kontrolovatelnosti podmínky zákazu POR, kdy především v období před podáním žádosti nelze ověřit, zda byl přípravek použit. Obě evidence pak slouží ke vzájemné křížové kontrole zákazu použití POR, což je plně v souladu s požadavkem Evropské komise, aby každá podmínka byla kontrolovatelná a ověřitelná.

Od 1. 1. 2018 došlo k navýšení váhových koeficientů u některých ploch v ekologickém zájmu. V souladu s touto úpravou musí být upravena národní legislativa. Konkrétně dochází k navýšení hodnoty váhového koeficientu pro plochy s rychle rostoucími dřevinami (z 0,3 na 0,5) a pro plochy s dusík vázajícími plodinami (z 0,7 na 1), a to úpravou přílohy č. 3 nařízení vlády č. 50/2015 Sb.

Zároveň upozorňujeme na přímo aplikovatelné změny, které nejsou blíže upraveny národní legislativou. Jedná se o tyto úpravy:

  • pšenice setá špalda je v diverzifikaci plodin hodnocena jako samostatná plodina,
  • v podmínkách diverzifikace plodin a EFA zrušen limit 30 ha při uplatnění výjimky pro ornou půdu s více než 75 % travních porostů, trav a úhoru,
  • v podmínkách diverzifikace plodin a EFA zrušen limit 30 ha při uplatnění výjimky pro zemědělskou půdu s více než 75 % trvalých travních porostů a travních porostů,
  • započítání ploch luskovin do výjimky 75 % plochy orné půdy.

Dále upozorňujeme, že pokud bude pro diverzifikaci plodin vysévaná směs plodin v rámci podopatření Biopás nebo směs plodin vysévaná v rámci podopatření Ochrana čejky chocholaté využita na orné půdě, dojde ke snížení dotace v rámci AEKO.

 


Připomínáme předchozí novelu nařízení vlády k přímým platbám č. 427/2017 Sb.

S účinností od 1. 1. 2018 dochází novelou nařízení vlády k některým změnám deklarace konopí (§ 6), podmínek poskytnutí jednotné platby na plochu zemědělské půdy týkajících se trvalých travních porostů a travních porostů (§ 7), diverzifikace plodin (§ 9), zachování stávajících trvalých travních porostů (§ 10) a podmínek u ploch využívaných v ekologickém zájmu (§ 11, 13, 14, 17, 18). Upraveny jsou některé podmínky dobrovolných podpor vázaných na produkci (§ 28 – bílkovinné plodiny a přílohy č. 7 – zeleninové druhy s velmi vysokou pracností).

Stručný přehled změn

změny – SAPS pro rok 2018:

§ 6: při deklaraci konopí lze deklarovat uznávací list nebo úřední návěsku,

§ 7: výjimka pro plochy TTP v H1 – termín seče a pastvy posunut až do 31.8.,

 

změny – greening pro rok 2018:

§ 9: platba bude poskytnuta od 1 ha zemědělské půdy,

§ 10: porušení SEO ploch v rámci ECP bude vyhodnoceno  k 1.1.2018,

§ 13: Krajinné prvky (KP) – úprava způsobilosti vnějších lineárních KP (příkop, mez, terasa, stromořadí): vnější lineární KP, který přiléhá svou delší stranou k dalšímu lineárnímu způsobilému  KP, který přiléhá k orné půdě zemědělského podniku, se považuje za způsobilý KP pro EFA,

§ 14: Ochranný pás – jako ochranný pás lze deklarovat souvrať nebo ochranný pás podél vody, kterým jsou plněny požadavky podmíněnosti (DZES 1, PPH 1); podmínky pro ochranné pásy jsou nastaveny stejně, jako byly pro souvratě: – pás o šířce 1 až 20 m založený od hraníce DPB, – stanoven seznam povolených plodin, které jsou jiné než je hlavní plodina (souvislý pokryv od 1.6. do 15.7.), – zákaz produkce (seče i pastvy), zákaz hnojiv; za ochranný pás, který lze vyhradit jako EFA, nelze považovat plochu biopásů v AEKO,

§ 13 a § 14: Krajinné prvky a ochranné pásy – změna způsobilosti KP a ochranných pásů, které přesahují stanovený maximální rozměr, – doposud se např. souvrať, která přesáhla 20 m, nezapočítala jako EFA, – nyní může mít souvrať 50 m, ale jako EFA se započte tolik metrů, kolik má souvrať ve skutečnosti (maximálně však 20 m),

§ 17: Meziplodiny – úprava období údržby – minimálně 8 týdnů

  • letní varianta: od 31.7. do 24.9.
  • ozimá varianta: od 6.9. do 31.10.
  • podsevy: od 1.8. do 24.9.

v uvedených obdobích – zákaz použití POR; rozšíření seznamu o podsev luskovin – jetel luční, komonice bílá, štírovník růžkatý; rozšíření seznamu meziplodin – jetel šípovitý, svazenka shloučená,

§ 18: Dusík vázající plodiny – zůstává povinnost souvislého pokryvu půdy nebo prokazatelného výskytu posklizňových zbytků od 1.6. do 15.7., zůstává povinnost založení ozimu do 31.10., zákaz použití POR od výsevu do sklizně plodin, evidenční povinnost POR + data výsevu a sklizně,

 

změny – Dobrovolná podpora vázaná na produkci (VCS):

§ 28: Bílkovinné plodiny – odstranění podmínky min. intenzity chovu přežvýkavců 3 VDJ/ha,

příloha č. 7 k NV: technická úprava v rámci VCS na zeleninu – požadavek zelinářské praxe: – zkrácení délky vegetační doby u cibule (cibule na zeleno), – zavedení počtu vysetých ks a minimální HTS u salátu.

 

Současně došlo k úpravě nařízení vlády č. 112/2008 Sb., o stanovení některých podmínek poskytování národních doplňkových plateb k přímým podporám, ve znění pozdějších předpisů, kterou se mění podmínky plateb na chov ovcí nebo koz (§ 7) nebo plateb na chov krav bez tržní produkce mléka (§ 8).

Přílohy