Odpověď komise: Certifikáty pro rozvoj označování dobrých životních podmínek

Výzkumné programy „Welfare Quality“ a „Indicators Welfare Indicators“ (AWIN) jsou jedním z pilířů politiky EU v oblasti dobrých životních podmínek zvířat. V těchto programech byly vyvinuty ukazatele, které měří jak podmínky, za nichž se chovají a poráží hospodářská zvířata, a jejich vliv na konečnou jakost produktů. Jedno praktické použití této práce spočívá ve vývoji postupů certifikace dobrých životních podmínek zvířat, které pomáhají spotřebitelům odlišit produkty, které dodržovaly odpovědné protokoly o šlechtění a porážce zvířat, a tím usnadnit šíření těchto protokolů na farmách EU. Tato politika může pomoci překonat obavy zemědělců v EU o obchodních dohodách, jako je ta, která se s Mercosurem vyjednává.

1)Jak daleko pokročila tato certifikace? Byly provedeny nějaké konsolidované pokusy a existuje hodnocení toho, jak dobře fungovaly a jaké jsou jejich výsledky?
2) Je možné předvídat, kdy se používání těchto certifikací na trhu EU stane standardní praxí?
3)Připravuje se kampaň na podporu politiky označování na základě dobrých životních podmínek zvířat v celé EU?
——————–
Komise si je vědoma, že systémy označování, včetně dobrých životních podmínek zvířat, existují v některých členských státech prostřednictvím soukromých nebo veřejných iniciativ (https://ec.europa.eu/food/animals/welfare/other_aspects/labelling_en).
Komise nemá informace o tom, do jaké míry byly výsledky výzkumných programů týkající se ukazatelů dobrých životních podmínek zvířat použity v systémech certifikace.
V rámci evropské Green deal (Zelené dohody) představí Komise na jaře 2020 strategii „Farm to Fork“, která se bude zabývat také dobrými životními podmínkami zvířat. V tomto rámci Komise zváží, jaká opatření by mohla být plánována v budoucnosti (včetně informací týkajících se spotřebitelů), přičemž vezme v úvahu rovněž závěry o dobrých životních podmínkách zvířat přijaté Radou v prosinci 2019 (3), které vyzývají Komisi, aby „posoudili potřebu a dopad předpisového rámce EU s kritérii pro systémy označování dobrých životních podmínek zvířat s přihlédnutím k národním zkušenostem“.
Tato otázka bude rovněž posuzována v rámci současného hodnocení strategie EU v oblasti dobrých životních podmínek zvířat. Výsledky tohoto hodnocení se očekávají do konce roku 2020.
Kromě toho by v případě potřeby mohl být v rámci nadcházejícího rámcového programu pro výzkum a inovace na období 2021–2027 Horizon Europe zvážen další výzkum ukazatelů a jejich uplatňování v certifikačních systémech.

 

Zdroj:

Answer given by Ms Kyriakides on behalf of the European Commission (Februar 2020)

Question for written answer E-004275/19 to the Commission Izaskun Bilbao  arandica
(6 December 2019)