Aktuálně z EU: model uhlíkového zemědělství EU

Po včerejším hlasování na plenárním zasedání Evropského parlamentu o zprávě o klimatu europoslankyně Jytte Gutelandové je zajištěna podpora Evropského parlamentu pro zavedení systému uhlíkových kreditů pro zemědělství s cílem posílit potenciál sekvestrace uhlíku v zemědělské půdě a zvýšit tržní příjmy prostřednictvím tržního přístupu.

Farmářský model EU, založený na diverzifikovaných místních a rodinných strukturách zemědělských podniků, patří mezi nejúčinnější zemědělský systém na světě. Zemědělství EU od roku 1990 zvýšilo svoji celkovou produktivitu o 25%, přičemž ve stejném období snížilo své emise skleníkových plynů o 20%. Zemědělství oddělilo dopad na životní prostředí od růstu produkce. Zemědělci v EU jsou nicméně prvními, kdo pociťují dopad změny klimatu, vědí, že je třeba udělat více pro zlepšení adaptace a zmírnění. Žádný jiný sektor v Evropě navíc nebude schopen přirozeně odstraňovat emise z atmosféry a současně podporovat rozvoj biologického hospodářství a zaručovat bezpečnost potravin.

Existují řešení i příklady osvědčených postupů. Je zapotřebí silnější politická podpora a příslušné finanční nástroje.

Pro Pekku Pesonena, Copa a generálního tajemníka Cogecy „Úprava tohoto pozměňovacího návrhu na plenárním zasedání je pro evropské zemědělství výjimečnou příležitostí k využití potenciálu sekvestrace uhlíku zemědělské půdy. Poskytne zemědělcům životně důležitý dodatečný tržní příjem a poskytne perspektivu našim mladým zemědělcům. První strategickou rolí zemědělství je produkce potravin a zajištění potravinové bezpečnosti, což je stále náročnější tváří v tvář extrémům počasí v důsledku měnícího se klimatu. Podpora uhlíkového zemědělství v navrhovaném zákoně o klimatu ukazuje politický závazek na evropské úrovni k vytvoření synergie mezi výrobou potravin a zmírňováním změny klimatu a povzbuzení našich globálních partnerů k následování precedentů. Zvolený environmentální přístup, který stojí za vytvořením systému uhlíkových kreditů, je pragmatický a konkrétní, potřebujeme více nástrojů tohoto druhu. “

Za účelem stanovení základů pro systém uhlíkových kreditů, nyní je na  Komisy aby předložila rychlou hodnotící zprávu, která by navrhla architekturu politiky EU v oblasti klimatu pro nadcházející desetiletí.  Zákon o klimatu věnuje zvláštní roli potenciálu ekosystémů v oblasti odstraňování uhlíku, kde zemědělství a lesnictví mohou přirozeně významně přispět ke společenským výhodám.