Aktuality z EU – ROZPOČET a COVID19

„Rozpočet EU by měl být Marshallovým plánem, který jsme společně stanovili“:

Příští dlouhodobý rozpočet EU by měl být klíčovým nástrojem v plánu obnovy, který by čelil obrovským ekonomickým důsledkům krize COVID-19, uvedla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen. „Chceme tvarovat víceletý finanční rámec takovým způsobem, který je zásadní součástí našeho plánu obnovy,“ dodala.

 

Byl oznámen nový koronavirový fond EU ve výši 100 miliard EUR:

Předsedkyně Komise von der Leyen oznámila nový nástroj dočasné podpory ke zmírnění rizik nezaměstnanosti v případě nouze (SURE). Návrh uvádí, že členské státy poskytnou záruky, že získají až 100 miliard EUR na nový dočasný fond na podporu pracovníků v zemích, které byly koronavirem tvrdě zasaženy.

 

Komise připravuje způsob, jak čerpat 37 miliard EUR ze strukturálních fondů:

Evropská komise navrhla četné změny ve své knize pravidel soudržnosti, aby mohla čerpat nevyužité prostředky ve výši 37 miliard EUR na financování různých opatření během pandemie coronaviru.

Komise představila agro-potravinový krizový balíček:

Zemím EU bude umožněno využít až 17 miliard EUR nevyužitých fondů pro rozvoj venkova ze současného období SZP, které by jinak byly vráceny do rozpočtu EU, uvedl komisař pro zemědělství Janusz Wojciechowski. „Členské státy EU brzy dostanou pokyny, jak tuto flexibilitu využít ve druhém pilíři“.

Zemědělci budou také těžit z půjček a záruk až do výše 200 000 EUR, poskytnutých za velmi nízké úrokové sazby nebo s výhodnými systémy splácení. Lhůta pro žádosti o přímé platby v rámci SZP bude prodloužena o jeden měsíc do 15. června a předkládání výročních zpráv o programu rozvoje venkova bude odloženo.

Evropská komise schvaluje irskou státní podporu ve výši 200 milionů EUR:

Evropská komise schválila irský investiční plán ve výši 200 milionů EUR na podporu hospodářství země při řešení dopadu způsobeného pandemií coronavirus. Jedná se o druhý režim státní podpory schválený v tomto roce.

Boj o rozpočet Evropského parlamentu se blíží:

Vzhledem k probíhající krizi musí zákonodárci Evropského parlamentu musí ujisit, že jednání o dlouhodobém rozpočtu EU začne na 2% HDP a nepůjde pod 1,5%, a že Rozpočet EU na rok 2020 bude nejméně na 2% HDP Unie, píše europoslanec Radan Kanev.