Rada pro zemědělství a rybolov, 15. července 2019

Rada pro zemědělství a rybolov, 15. července 2019

Hlavní výsledky

Hlavní výsledky zasedání Rady pro zemědělství a rybolov konaného v Bruselu dne 15. července 2019

Program finského předsednictví

Finsko, které 1. července převzalo rotující předsednictví v Radě, představilo priority svého funkčního období v oblasti zemědělství a rybolovu.

Společným jmenovatelem všech kroků EU by měla být udržitelnost. Budu dbát na to, aby se touto zásadou řídila veškerá naše činnost v oblasti zemědělství a rybolovu.

Jari Leppä, finský ministr zemědělství a lesnictví a předseda Rady

V oblasti zemědělství bude prioritou finského předsednictví co nejvíce pokročit v jednáních o návrzích Komise na reformu společné zemědělské politiky (SZP) po roce 2020, a to ještě před tím, než bude přijato rozhodnutí o novém víceletém finančním rámci na období 2021–2027. Další priority se týkají biohospodářstvílesního hospodářstvísituace na trhu a otázek souvisejících s mezinárodním obchodem.

Pokud jde o rybolov, předsednictví povede jednání o rybolovných právech na rok 2020 pro Baltské moře, Černé moře, Atlantik a Severní moře. Předsednictví dále co nejvíce zintenzivní práci na Evropském námořním a rybářském fondu (ENRF) a bude pokračovat v jednáních o nařízení o kontrole rybolovu.

Infografika – The future of EU agricultural policy

Zobrazit celou infografiku

Balíček opatření týkajících se reformy SZP po roce 2020

Strategická a ekonomická hodnota potravin, čisté vody, udržitelného zemědělství a lesnictví se zvyšuje. Budeme se zasazovat o takovou společnou zemědělskou politiku, která bude schopna lépe reagovat na ochranu životního prostředí a změnu klimatu a zároveň zajišťovat bezpečnost potravin.

Jari Leppä, finský ministr zemědělství a lesnictví a předseda Rady

V Radě proběhla výměna názorů na environmentální a klimatické aspekty balíčku opatření pro reformu SZP po roce 2020, přičemž se zaměřila zejména na prvky, které členské státy považují za zásadní pro dosažení vyšší úrovně ambicí v oblasti životního prostředí a klimatu, a na to, jak v praxi zlepšit navrhovaná pravidla tak, aby bylo tohoto cíle dosaženo.

Během výměny názorů několik ministrů zdůraznilo, že je důležité zajistit dostatečnou pružnost, aby bylo možné lépe přizpůsobit požadavky na větší ambice v oblasti životního prostředí a klimatu potřebám členských států a zjednodušit pravidla ku prospěchu zemědělců i vnitrostátních orgánů.

Několik ministrů rovněž vyjádřilo názor, že pro takové vyšší ambice by měla zajištěna odpovídající finanční podpora.

Doporučení skupiny na vysoké úrovni pro cukr

Rada byla informována o závěrečné zprávě skupiny na vysoké úrovni pro cukr. Zpráva se soustředí na situaci v tomto odvětví poté, co byl dne 30. září 2017 ukončen režim kvót.

Ministři měli příležitost vyměnit si názory na doporučení, která skupina učinila. Skupina ve své zprávě dospěla k názoru, že složitá situace na trhu s cukrem úzce souvisí s přechodem k systému, v němž kvóty již neexistují, a učinila doporučení týkající se řady otázek, jako je dobrovolná podpora vázaná na produkci, smluvní vztahy mezi pěstiteli a výrobci cukru, nástroje pro řízení rizik, transparentnost trhu, socioekonomické aspekty a obchod a výzkum.

Principiální obchodní dohoda mezi EU a Mercosurem

Komise informovala Radu o výsledcích jednání o volném obchodu mezi EU a zeměmi Mercosuru, Argentinou, Brazílií, Paraguayí a Uruguayí.

Po dlouhých jednáních uzavřely Evropská unie a Mercosur dne 28. června 2019 principiální komplexní obchodní dohodu, která bude součástí širší dohody o přidružení mezi oběma regiony.

Ministři měli příležitost vyjasnit nevyřešené otázky; uvítali značný hospodářský potenciál této dohody, současně však znovu poukázali na všeobecně známé citlivé otázky týkající se různých zemědělských odvětví.

Další témata na pořadu jednání

Ministři byli rovněž informováni o těchto záležitostech:

  • aktuální stav, pokud jde o africký mor prasat,
  • dobré životní podmínky zvířat během přepravy,
  • přípravky na ochranu rostlin a ochrana před škodlivými organismy,
  • výsledek třetí konference ministrů zemědělství EU a Africké unie,
  • iniciativa BIOEAST,
  • obtížná situace v odvětví rýže.