Aktuality z EU – Německo očekává zastavení vývozů vepřového masa do Číny, Španělsko se díky opatřením COVID potýká v některých oblastech až s 30% nezaměstnaností

Na dnešním jednání se zástupci zaměstnavatelů z Francie, Itálie i Španělska shodli na tom, že situace spojená s opatřeními COVID19 ovlivnila odbyt zemědělských výrobků. Nejvýraznější propad zaznamenali turistické oblasti.

Německo očekává zastavení vývozů vepřového masa do Číny

Německo ve čtvrtek potvrdilo první případ afrického moru prasat u uhynulého divočáka poblíž hranic s Polskem. Německá asociace masa VDF v této souvislosti vyjádřila obavu, že tento nález povede k zastavení vývozů vepřového masa do Číny a Japonska. Německo je největší evropský producent vepřového masa a za loňský rok dosáhly jeho vývozy do Číny hodnoty 1,2 miliardy USD. Za první čtyři měsíce letošního roku vzrostly dokonce na hodnotu 500 milionů USD, což představuje dvojnásobek stejného období roku předchozího.

 

Španělsko – COVID likviduje turistický ruch i odbyt potravin a vína

Španělsko – 90% turistů nedorazilo, výsledkem jsou velice špatné ekonomické ukazatele a nezaměstnanost se pohybuje okolo 28-30%. Každý sektor byl ovlivněn, farmáři nemají odbyt a sezónní zaměstnanci ze zahraničí (3tích zemí) nedorazili.

HDP kleslo ve druhém kvartále o 18,5%.

 

V Rakousku narůstají čísla nakažených (cca  6 800)a zvažuje se zavedení dalších opatření.

Zaměstnanců v agrárním sektoru mají dostatek, zaměstnavatelé v zemědělství jim zajišťují ubytování, testy na COVID jsou pro agrární sektor zdarma.