Zelená nafta

Zelená pumpaDnes (18. ledna 2017) pořádalo MZe školení k novele zákona č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních (tzv. „zelená nafta“) – vykazování spotřeby nafty.

Dne 19. prosince 2016 podepsal prezident České republiky zákon, kterým se mění zákon č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních, ve znění pozdějších předpisů, který s sebou přináší rozšíření daňového zvýhodnění minerálních olejů, které jsou spotřebovány v rostlinné výrobě, i na minerální oleje, které jsou spotřebovány při vybraných činnostech živočišné výroby a produkci zvířat.

 

Tento zákon má vyjít ve Sbírce zákonů ještě v letošním roce, což znamená, že počínaje 1. březnem 2017 boudou moci zemědělské podniky žádat o vratku spotřební daně z motorové nafty spotřebované v zemědělské prvovýrobě včetně nafty spotřebované v živočišné výrobě, a to se zpětnou účinnosti od 1.1.2016.

 

Podání
Právnické osoby budou povinny podat žádost elektronicky v předepsaném formátu a struktuře. Formulář je třeba podat ve lhůtě 25 dnů od zdaňovacího období (+ 2 měsíce na dodatečné podánní ). Poslední termín na podání nároků z 1.1.2016 lze tedy podat nejpozději 26.7.2017.
Fyzické osoby mohou formulář podat i písemně (není třeba podávat elektronicky ačkoli to pracovníci celní správy doporučují). Formulář je třeba také podat ve lhůtě 25 dnů avšak termín na dodatečné podání je u FO až 6 měsíců (tedy do 26.10.2017)
V rámci formuláře mají být čtyři tabulky:
  • druh PH,
  • množství spotřeby,
  • druh činnosti
  • a počet kusů chovaných hospodářských zvířat k datu podání daňového přiznání.
Jako krok správným směrem lze chápat vstřícný krok celní správy, která v případech, kdy už byl uplatňován nárok na rostlinou výrobu a byly doloženy dokumenty, z kterých lze vyčíst i živočišnou výrobu, bude stačit na tyto dokumenty pouze odkázat a ne je znovu dokládat.

 

Poslední zveřejněná verze normativů k zelené naftě je k dispozici zde:

Napsat komentářPřihlásit se

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..