Nové obasti LFA – diferencování na základě míry zatravnění

Na začátku minulého měsíce se uspořádala jedna z posledních pracovních skupin na téma redefinice LFA. Pracovní skupinu svolává sekce pro společnou zemědělskou a rybářskou politiku EU na ministerstvu zemědělství. Členem této skupiny je i Českomoravský svaz zemědělských podnikatelů.

LFA -> nově ANC (Areas with Natural Constraints = oblasti s přírodním znevýhodněním)

Nově budou do LFA oblastí zařazeny oblasti splňující kritérium „suchost“. Pro splnění tohoto kritéria musí být poměr ročního úhrnu srážek (P) k roční potenciální evapotranspiraci (PET) nižší než 0,5.

P/PET≤0,5

Po aplikaci fine tuningu (jemného doladění) dojde k rozšíření území oblastí LFA o cca 4 270 ha zemědělské půdy na území Jihomoravského kraje (podíl z.p. na LFA-0 cca 0,3%). Toto kritérium má platit od roku 2018. Mapu znázorňující uvedená území vytvořili pracovníci ÚZEI a je k dispozici ZDE.

LFA-OHlavním tématem však byla diferenciace ostatních LFA oblastí (LFA – O) na základě závažnosti přírodního znevýhodnění (skeletovitost, mělké půdy, lehké půdy ap.). LFA – O budou diferencovány do 3 kategorií O1 až O3 a sazby budou diferencovány na základě míry zatravnění. Vzhledem ke snaze podpořit především živočišnou výrobu, se na základě faremního systému RV x ŽV stanovila hraniční hodnota 0,3 VDJ/ha z.p. Tato hranice má své opodstatnění především ekonomické.

Újma v LFA oblastech při stanovení hranice na 0,3 VDJ/ha z.p. představuje zhruba 7 660 mil. Kč (283 mil. EUR). Celkový odhadovaný rozpočet opatření je však od roku 2018 pouze 163 mil. EUR (pouze odhad – ještě není známé přesná částka, která je závislá na vyplacených finančních prostředcích na opatření  LFA v letech 2015-2017). Tento rozpočet by tak dokázal hradit pouze 57% vypočtené újmy! 

Z toho důvodu navrhuje ČMSZP jednání k navýšení rozpočtu tohoto opatření, a to alespoň na úroveň, která by dokázala pokrýt 80% vypočtené újmy v těchto oblastech.

Následující graf je pouze ORIENTAČNÍ a popisuje plánovanou výši sazeb v oblasti ANC.

ANC

 

Příští pracovní skupina se bude konat v Kolegiu ministra na MZe 17. října ve 13:00 hod. Pokud k výše uvedenému máte jakékoliv připomínky, zašlete je tajemníkovi Svazu nebo je napište formou komentáře pod tímto článkem.

Napsat komentářPřihlásit se

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..