Agrární komora a Zemědělský svaz prosazují zavedení limitu pro malé podniky

V rámci pracovní schůzky ke změnám v podmínkách aktivního zemědělce byla mimo jiné diskuze na téma minimální velikost příjemců přímých podpor. Agrární komora  a Zemědělský svaz přišli s návrhem zavedení povinné minimální velikosti podniku na úrovni 5 ha obhospodařované plochy. Každý zemědělec, který by se nevešel do zmiňovaného limitu, by neměl nárok na přímou podporu (SAPS ap.).

 

Velký a malý

Proti tomuto návrhu se postavila Asociace soukromého zemědělstvíSpolečnost mladých agrárníků a Českomoravský svaz zemědělských podnikatelů, který zastává názor, že každý zemědělec by měl mít možnost se svobodně rozhodnout. Podniky do 3 ha tvoří přibližně 25% žadatelů v rámci přímých podpor.

Podmínky mají být pro všechny zemědělce rovné, a není proto možné zavádět podobná opatření. Nehledě na to, že právě malé podniky dokáží dodat na venkov přidanou hodnotu v podobě vyššího využití pracovníků v zemědělství a tím snížit nezaměstnanost a odliv obyvatelstva do měst.

Jaký je váš názor na zavedení tohoto limitu? Pište do komentářů pod tímto článkem.

10 komentářů u textu s názvem Agrární komora a Zemědělský svaz prosazují zavedení limitu pro malé podniky

  1. Jirka
    Jirka
    napsal:

    Už je to dlouho, co tu k této problematice někdo něco napsal. Řekl bych, že to není o velikosti, ale o efektivnosti a o tom, zda na té půdě skutečně někdo hospodaří a nebere jen dotace na plochu.

  2. Michal
    Michal
    napsal:

    Diskuze o ničem … Nevím a nerozumím tomu dělení na malé a velké … Zemědělec je pouze jeden … Ten kdo se stará o půdu a vyrábí … A jestli má 1ha nebo 100 000 ha je úplně jedno … Všichni musí mít stejné možnosti a jakékoliv zastropování, nebo zvýhodnění jedné či druhé skupiny je vo hovně.

  3. Ludvík Jírovec
    Ludvík Jírovec
    napsal:

    Podmínky mají být pro všechny zemědělce rovné, a není proto možné zavádět podobná opatření. Nehledě na to, že právě malé podniky dokáží dodat na venkov přidanou hodnotu v podobě vyššího využití pracovníků v zemědělství a tím snížit nezaměstnanost a odliv obyvatelstva do měst.
    — Ano rovné podmínky. Zahrnují ty Vaše „rovné podmínky“ i zastropování? Nevím, co myslíte tím vyšším využitím pracovníků v zemědělství a snížením nezaměstnanosti. To přeci paušálně vůbec neplatí. 3 ha může snad uživit někoho na vinici. Raději bych nějaké příklady, jinak si myslím, že je to jen politické prohlášení, které se nezakládá na pravdě.

  4. Daniel Novak
    Daniel Novak
    napsal:

    Dobrý den,

    chodníky ve městech, okolí silnic, příkopy, pole, železnice, břehy řek jsou postříkány v kraji Roundupem, je to škodlivé pro lidi i zvířata, hmyz.
    Roundup je škodlivý pro ryby a jiné vodní živočichy. https://www.margit.cz/roundup-ohrozuje/
    V některých městech hubí plevel horkou vodou např. město Mělník, Louny, Jeseník.
    https://usti.idnes.cz/krasna-lipa-decinsko-likvidace-plevel-horka-voda-zarizeni-p31-/usti-zpravy.aspx?c=A180619_409677_usti-zpravy_vac2

    V červenci po sklizni se vyklíčená řepka nemusí stříkat Roundupem. Dříve se použila jako zelené hnojivo, nerostla tam jiná plevel.

    Zelená plocha je dobré protipovodňové opatření, zajistí se tím zadržování vody v krajině. Dobrý je také zelený podsev do obilí (jetel), po sklizni je zelené pole. Sníží se tím i teplota na polích v letních měsících asi o 20 stupňů.. Nebude tak velké sucho, neuschne okolní les, vedlejší pole kukuřice. Orat se může až v září, až bude intenzita slunečního záření nižší.

  5. martin němec
    martin němec
    napsal:

    a jaký k tomu mají důvod ?? stejná logika je aby třeba aby všichni jezdili ve velkých mercedesech ty malé pod 3 litry by neměli nárok! nebo aby chudý, nepracující a nemocný lid byl vyvražděn = tím by vznikly samé velké a prosperující firmy se zářnou budoucností
    Agrární komora a Zemědělský svaz na věčné časy !!! budiž jim ze shora dopřáno a konečně mohli jezdit ve velkých mercedesech

    1. Ludvík Jírovec
      Ludvík Jírovec
      napsal:

      Pane, Vy asi v zemědělství neděláte, když mluvíte o velkých mercedesech. Asi zemědělcům závidíte. Tak jděte do toho. Lidé tam chybí. Ti samí lidé, kteří doposud mluvili o zastropování najednou prozřeli a u jedné skupiny – aktivní zemědělec – zastropování nechtějí 😀 Také jste pro stejný metr, ale jen pro někoho? N.B. Víte, co to znamená finanční kázeň nebo disciplina?

  6. Martin Hruška
    Martin Hruška
    napsal:

    Dobrý den, myslím si že minimální obhospodaření 3ha by byla dostačující. Spíš by se ministerstvo mělo zaměřit na zemědělce, kteří mají hektarů daleko více než potřebují ke svému podnikání. „Pozemků měj kolik chceš, ale to co máš na víc na to dotace nedostaneš,,.Věřím, že pokud by se toto povedlo prosadit daleko více by se zemědělství v ČR zlepšilo.

  7. Lukáš
    Lukáš
    napsal:

    Jsou ti smejdi! Je to diskriminace malých ! Rada z nas mas rozjetý 5 lety závazek v enviro , kdo kterého jsme vstoupili za nějakých podmínek , tak nechápu jak múzou uprostred cyklu vubec uvažovat o změnách . Kdybychom nebyli schopno plnit AZ , tak by take rada z nas musela vracet dotace za nedodržení závazku !

    1. Ludvík Jírovec
      Ludvík Jírovec
      napsal:

      Je to od Vás úsměvné, když na jedné straně podporujete zastropování těch „velkých“ , ale jste proti zastropování těch malých 😀

Napsat komentářPřihlásit se

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..