Francouzský Úřad pro bezpečnost potravin vyloučil přenos onemocnění COVID-19 zvířaty a potravinami

Francouzský Úřad pro bezpečnost potravin, životní prostředí a ochranu zdraví při práci zveřejnil analýzu, ve které zkoumal možnosti přenosu viru SARS-CoV-2 způsobující onemocnění Covid-19 prostřednictvím nakažených domácích zvířat nebo kontaminovaných potravin. Úřad došel k závěru, že neexistují žádné důkazy, že by zvířata v zájmovém nebo hospodářském chovu nebo potraviny mohly hrát roli při šíření koronaviru.

Genetická struktura viru SARS-CoV-2 naznačuje, že jeho původním zdrojem bylo zvíře. Virus pravděpodobně pochází z nějakého druhu netopýra a mohl existovat i nějaký mezihostitel. Přechod viru SARS-CoV-2 z člověka na jiné živočišné druhy se však v současnosti podle dostupných publikovaných poznatků a informací zdá být nepravděpodobný.

V Hongkongu byla zjištěna přítomnost genomu viru SARS-CoV-2 v nosní a ústní dutině psa, který přišel do styku s nakaženým pacientem; zjištění genomu však není dostatečným důkazem pro závěr, že toto zvíře bylo nakaženo. Nelze vyloučit pasivní kontaminaci, zejména pokud je virus SARS-CoV-2 schopen přežívat na vlhkých slizničních membránách.

Francouzský úřad rovněž prověřoval možnost kontaminace potravin osobou nemocnou nebo osobou, která je přenašečem viru SARS-CoV-2 bez příznaků. Možnost přímého přenosu viru SARS-CoV-2 potravinami získanými z kontaminovaných zvířat byla francouzskými vědci vyloučena. Dále bylo zjištěno, že na základě současných informací je možné přenos viru SARS-CoV-2 přímo přes trávicí trakt odmítnout. Stejně jako jiné známé koronaviry je virus SARS-CoV-2 citlivý na teploty používané při vaření, takže lze říci, že tepelná úprava ho účinně likviduje.

Nakažená osoba může kontaminovat potraviny tehdy, když je připravuje nebo s nimi manipuluje se špinavýma rukama, nebo prostřednictvím infikovaných kapének vylučovaných při kýchání a kašli. Účinným způsobem bránícím kontaminaci potravin virem SARS-CoV-2 je řádné uplatňování zásad správné hygienické praxe.

Celý článek francouzského Úřadu pro bezpečnost potravin, životní prostředí a ochranu zdraví při práci: https://www.anses.fr/en/content/covid-19-potential-role-domestic-animals-and-food-virus-transmission.

K podobným závěrům došla také Světová organizace pro zdraví zvířat (OIE) a Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFS): https://www.svscr.cz/informace-k-moznemu-prenosu-koronaviru-prostrednictvim-zvirat-a-potravin/.