Informace k přikyselování vína

Vážení kolegové,
v souvislosti s vydatnými dešti, které postihly Českou republiku v průběhu posledních dnů, si dovoluji připomenout, že dle současného znění nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1308/2013 je možné provádět přikyselování u čerstvých vinných hroznů, hroznového moštu, částečně zkvašeného hroznového moštu, mladého vína v procesu kvašení a vína bez předchozího povolení Ministerstvem zemědělství.

Podrobné parametry tohoto enologického postupu uvádí zmíněné nařízení v příloze VIII část I písm. C. Zvyšování obsahu kyselin je výrobce povinen oznámit Státní zemědělské a potravinářské inspekci na formuláři uvedeném na stránkách Ministerstva zemědělství (https://mze.gov.cz/public/portal/ukzuz/trvale-kultury/reva-vinna/formulare/registrace-vinic/oznameni-kyseliny).

Detailněji je problematika přikyselování a odkyselování popsána na webových stránkách SZPI https://www.szpi.gov.cz/clanek/vybrane-komodity-vino-vino.aspx?q=Y2hudW09Mw%3d%3d

Zdroj. MZE