FAO – Mezinárodní den brambor 30.5.

https://www.fao.org/international-potato

Mezinárodní den brambor jsme si letos 30. května připoměli poprvé na základě rozhodnutí Valného shromáždění OSN z roku 2023. Brambory – Solanum tuberosum (L.) – pravidelně konzumují miliardy lidí, jsou klíčovou plodinou v moha zemědělských systémech po celém světě a přispívají k potravinovému zabezpečení a výživě i k živobytí a zaměstnanosti lidí ve venkovských a městských oblastech. Brambory jsou plodinou obrovského významu pro drobné zemědělce pěstující rozmanité odrůdy v Andách i pro rozsáhlé komerční, mechanizované farmy produkující brambory jako potravinu, krmivo i pro průmyslové využití.
Brambory jsou tedy nejen základem jídelníčku, ale poskytují také klíčové příležitosti pro
zaměstnanost a udržitelný hospodářský růst. Tento den navazuje na Mezinárodní rok brambor, který se slavil v roce 2008. Díky Mezinárodnímu dnu brambor si FAO připomenulo význam této plodiny v boji proti hladu a chudobě a při řešení environmentálních hrozeb pro zemědělsko-potravinářské systémy.
Během doprovodných akcí také byla připomenuta úloha drobných farmářů a rodinných podniků, v nichž významnou roli hrají ženy, a také význam ochrany širokého spektra odrůd brambor a kulturní a kulinářský rozměr.

Stručná historie brambor
 Brambory pocházejí z And, jsou zásadní pro civilizaci Inků a jsou uctívány jako květina starověké incké civilizace&

 Brambory, které byly do Evropy přivezeny v 16. století, podpořily růst urbanizace a
poháněly průmyslovou revoluci.

 Během vlády dynastie Čching brambory zmírnily hladomor v Číně a zajistily si místo
jako základní plodina

 Velký hladomor v Irsku ve 40. letech 19. století je děsivým příkladem toho, jak
nedostatek rozmanitosti v genetické základně a systémech pěstování plodin
v kombinaci s fytosanitárními riziky může vést ke katastrofálním následkům.

 Během druhé světové války a následných konfliktů zajistil vysoký výnos a odolnost
brambor udržení alespoň základní úrovně potravinového zabezpečení v mnoha
zemích.

 Dnes jsou brambory zásadní součástí potravinového zabezpečení a pilířem
udržitelného zemědělství: více než 5 000 odrůd brambor nabízí genetické bohatství
odolné proti škůdcům, chorobám a dopadům změny klimatu a umožňuje využívat
udržitelné zemědělské postupy.

Michal Kulík
Oddělení zahraničně obchodní spolupráce
Ministerstvo zemědělství
michal.kulik@mze.gov.cz