Demonstrační farmy

Celkem 30 milionů korun plánuje Ministerstvo zemědělství vyplatit v následujících třech letech farmám, které budou ostatním zemědělcům sloužit jako ukázkové. Každá z vybraných demonstračních farem bude moci žádat až o milion korun ročně. Peníze poslouží například na individuální a skupinové konzultace či pořádání dnů otevřených dveří.

Demonstrační farmy budou ostatním zemědělcům poskytovat poradenství a názorné ukázky ucelených postupů udržitelných způsobů hospodaření. V letošním roce se projekt zaměří především na péči o půdu.

demonstrační farmy

Zájemci, kteří se chtějí do programu zapojit, musí nejpozději do 26. února odevzdat projekt s plánem činnosti na následující tři roky. Odborná komise, tvořená zástupci Ministerstva zemědělství, univerzit, výzkumných ústavů a nevládních neziskových organizací, pak vybere farmy, které budou moci požádat o finanční podporu.

Podporovány budou především subjekty, které jsou ve svém oboru nositeli nových poznatků a inovací, jejichž osevní postupy i technologie odpovídají standardům dobrého zemědělského a environmentálního stavu (DZES) a jsou v souladu s národní legislativou.

Letos se projekt zaměří na ochranu půdy, demonstrační farmy budou prezentovat především postupy a technologie snižující degradaci půdy, zejména vodní a větrnou erozi, nadměrné utužování půdy nebo úbytek organické hmoty v půdě. Vybrané farmy budou poskytovat individuální či skupinové konzultace nebo pořádat dny otevřených dveří.

Maximální roční výše podpory je 1 mil. Kč na žadatele, tj. demonstrační farmu. Pro rok 2017 je alokovaných 5 mil. Kč, na rok 2018 je plánovaných 10 mil. Kč a 15 mil. Kč na rok 2019.

Podrobný postup k podávání projektů Demonstračních farem včetně stanovení podmínek je uveden ve Výzvě, která je zveřejněná na stránkách MZe:

http://eagri.cz/public/web/mze/dotace/narodni-dotace/zasady-zemedelstvipotravinarstvi/vyzva-k-podavani-projektu-na-cinnost-1.html

 

Markéta Ježková

tisková mluvčí Ministerstva zemědělství

Napsat komentářPřihlásit se

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..