Ministr Jurečka jednal v Bruselu o finanční podpoře pro producenty mléka a vepřového masa i dvojí kvalitě potravin

Tisková zpráva MZe:

Ministr zemědělství Marian Jurečka jednal v Bruselu s dalšími představiteli evropského zemědělství o možnostech řešení kritické situace na trhu s mlékem a vepřovým masem, dvojí kvalitě potravin nebo škodách na zemědělské produkci, způsobených jarními mrazy.

Na zasedání Rady pro zemědělství a rybářství tlumočil ministr Jurečka požadavky, které vzešly z nedávného zasedání zemí Visegrádské čtyřky a představitelů Bulharska, Rumunska, Slovinska a Rakouska v Praze. „Ve společném prohlášení požadujeme zavedení další dočasné cílené podpory pro producenty v živočišném sektoru minimálně ve stejné výši, jako v loňském roce. Chceme také zvýšit referenční prahy a upravit intervenční ceny u některých mléčných produktů,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

cow-and-a-jug-of-milk

 

Mezi dalšími požadavky bylo i včasné znovuzavedení podpory soukromého skladování vepřového masa a dočasné navýšení podpory soukromého skladování másla a sušeného odtučněného mléka.

Ministr Jurečka rovněž navrhl, aby bylo členským státům na dobrovolné bázi umožněno zvýšit obálku vázané podpory na 20 až 25 %.

Zástupci evropského zemědělství jednali v Bruselu také o závažných škodách, které zemědělcům způsobily nedávné jarní mrazy především ve střední a východní Evropě.

Na zasedání Rady se hovořilo rovněž o dvojí kvalitě potravin na společném trhu EU. Některé nadnárodní společnosti umisťují na trh výrobky ve stejných obalech a pod stejnou obchodní značkou, ovšem v rozdílné kvalitě či množství. Ministr Jurečka na toto téma jednal přímo v Bruselu i s eurokomisařkou Věrou Jourovou, která má na starost spotřebitelskou oblast.

„S paní komisařkou jsem mluvil třeba o tom, že je nutné zajistit nejen bezpečnost potravin a jejich správné označení, ale také stejnou kvalitu pro všechny spotřebitele EU na společném evropském trhu. Výrobky nesoucí stejný název, bez ohledu na region nebo určitou zemi, by měly mít stejné vlastnosti, a měly by tak splňovat očekávání každého spotřebitele,“ uvedl ministr Jurečka.

Podle něj je nutné otevřít odbornou diskusi k této problematice na evropské úrovni s jednoznačným cílem posílení ochrany spotřebitele. Výsledkem by měla být taková legislativní opatření, která v budoucnu zamezí praxi, kdy jsou na společný trh uváděny výrobky stejné značky od stejného výrobce, avšak různé kvality.

Markéta Ježková
tisková mluvčí Ministerstva zemědělství