Rada se dohodla na postoji k souboru aktualizovaných opatření pro konkurenceschopné a budoucnost připravené odvětví vína v EU

Zástupci členských států ve Zvláštním výboru pro zemědělství (SCA) dnes schválili mandát Rady k vyjednávání balíčku opatření zaměřených na posílení konkurenceschopnosti a odolnosti vinařského odvětví EU . Tato opatření podpoří vinařské odvětví omezením nadměrné nabídky, zvýšením odolnosti vůči změně klimatu, zjednodušením označování, rozšířením flexibility výsadby a posílením venkovských ekonomik prostřednictvím vinařské turistiky.

Nová opatření pomohou odvětví přizpůsobit se měnícím se vzorcům spotřeby, řídit produkční potenciál a využít nových tržních příležitostí. Aktualizovaná pravidla navíc zajistí, aby vinařské odvětví EU i nadále podporovalo venkovské oblasti vytvářením pracovních příležitostí a podporou venkovských ekonomik.

„Vinařský sektor EU je důležitou součástí evropského kulturního dědictví a hraje také zásadní roli v podpoře venkovských komunit a ekonomik. Tato opatření posílí sektor, aby se vyrovnal se současnými výzvami, uspokojil vyvíjející se potřeby spotřebitelů a využil nových globálních příležitostí.“
— Czesław Siekierski, polský ministr zemědělství a rozvoje venkova

Hlavní prvky návrhu Komise

Aby se lépe sladila produkce vína s poptávkou, návrh zahrnuje:

  • opatření pro prevenci přebytků : členské státy budou moci podporovat opatření, jako je klučení (odstraňování nežádoucích nebo přebytečných vinných rév) a zelená sklizeň (odstraňování nezralých hroznů před sklizní), aby se zabránilo nadměrné nabídce a pomohlo se stabilizovat trh; to pomůže ochránit producenty před finanční zátěží.
  • flexibilita výsadby : producenti budou mít v rámci systému povolení k opětovné výsadbě, který by byl prodloužen na osm let, větší flexibilitu.
  • silnější podpora v oblasti klimatu : u investic zaměřených na zmírňování změny klimatu a adaptaci na ni budou členské státy moci zvýšit maximální finanční podporu EU na 80 % způsobilých nákladů.
  • harmonizované označování : hospodářské subjekty budou mít prospěch z harmonizovanějšího přístupu k označování vína, který sníží náklady a zjednoduší obchod přes hranice EU a zároveň poskytne spotřebitelům snadný přístup k informacím; to zahrnuje používání piktogramů a elektronického označování
  • podpora vinařské turistiky : skupiny producentů spravující víno chráněné zeměpisnými označeními obdrží pomoc na rozvoj vinařské turistiky, což pomůže podpořit hospodářský rozvoj ve venkovských oblastech.

Hlavní změny dohodnuté v rámci Rady

Rada souhlasí s hlavními cíli návrhu Komise, který zohledňuje doporučení skupiny na vysoké úrovni pro víno. Rada však navrhuje řadu změn ke zlepšení textu.

Nízký obsah alkoholu nebo žádný alkohol

Komise navrhla soubor harmonizovaných pravidel pro uvádění inovativních produktů na trh, jako jsou vína se sníženým obsahem alkoholu nebo bez alkoholu.

Rada souhlasí s návrhem Komise používat výraz „bez alkoholu“, pokud obsah alkoholu ve výrobku nepřesahuje 0,5 %. Pokud obsah alkoholu nepřesahuje 0,05 %, bude k němu připočítáno „0,0 %“.

Pro výrobky se sníženým obsahem alkoholu (nad 0,5 %, ale alespoň o 30 % nižším než minimální obsah alkoholu pro danou kategorii před dealkoholizací) navrhla Komise používat termín „lehký alkohol“. Rada se však domnívá, že tento termín by nebyl v některých jazycích EU vhodný a že by uživatelé mohli být uvedeni v omyl. Rada pro tuto kategorii navrhuje místo toho termín „nízkoalkoholický“ .

Posílená propagační opatření

Rada souhlasí s návrhem Komise prodloužit dobu trvání propagačních kampaní financovaných EU v zemích mimo EU ze tří na pět let, aby se zajistila lepší propagace evropských vín v zahraničí a uvolnily se tržní příležitosti.

Rada navrhuje dále vylepšit znění tím, že by podpora EU na propagační a informační opatření mohla pokrývat maximálně 60 % nákladů. Členské státy by mohly poskytovat vnitrostátní platby na pokrytí až 30 % a vnitrostátní platby a platby EU by dohromady nepřesáhly 80 % příslušných výdajů.

Vývoz

Členské státy se rovněž domnívají, že víno určené k vývozu by mělo být osvobozeno od povinnosti uvádět na etiketě seznam složek a nutriční údaje požadované pro vnitřní trh EU.

Rada navrhuje tuto výjimku s cílem snížit administrativní zátěž pro výrobce, kteří vyvážejí a zároveň musí dodržovat právní předpisy platné v zemích mimo EU.

Podpora v boji proti chorobám rostlin

Zlatá réva (Flavescence dorée) je choroba rostlin, která představuje velkou hrozbu pro produkci vína. Pouze prevence a ochrana rostlin mohou pomoci omezit její šíření, protože jakmile se réva nakazí, neexistuje žádný lék.

Aby se zabránilo jeho šíření, Rada zavádí podpůrná opatření k boji proti němu, včetně monitorování, diagnostiky, školení, komunikace a výzkumu.

Aromatizované vinné výrobky

Rada rovněž objasňuje, že použití růžového vína je ve srovnání s návrhem Komise povoleno v případě dalších regionálních aromatizovaných vinných výrobků, aby se uspokojila nová poptávka spotřebitelů a v souladu s potřebou inovací produktů.

Další kroky

S touto dohodou je předsednictví Rady připraveno zahájit jednání s Evropským parlamentem, jakmile se parlament dohodne na svém postoji.

Pozadí

Vinařský sektor EU je základním kamenem evropské kulturní a ekonomické struktury. Představuje 60 % světové produkce vína a je třetím největším zemědělsko-potravinářským sektorem EU z hlediska exportu. Vinařský sektor také pomáhá bojovat proti vylidňování venkova vytvářením stabilních pracovních míst a udržováním místních ekonomik. Kromě toho přispívá k ochraně evropského kulturního dědictví, přičemž 88 % vinic EU je věnováno zeměpisným označením.

Toto odvětví v současné době čelí řadě výzev, včetně probíhajících demografických posunů, měnících se spotřebních vzorců, klimatických problémů a nejistot na trhu.

Pro řešení těchto výzev byla zřízena skupina na vysoké úrovni pro politiku v oblasti vína (HLG), která má projednat potřeby odvětví a navrhnout řešení. Návrh Evropské komise, zveřejněný 28. března 2025, zohledňuje řadu klíčových doporučení této skupiny.

Zdroj: Council’s Website