04.11.2024, Kamil Malát |
Jak jsme psali minulý týden, ambicí vrcholných představitelů EU zřejmě bude uzavřít obchodní dohodu o volném obchodu mezi Evropskou unií a čtyřmi jihoamerickými státy Argentinou, Uruguayí, Paraguayí a Brazílií, sdruženými v uskupení Mercosur na nadcházejícím summitu G20 v Rio de Janeiru 18. a 19. listopadu 2024. Proč je vlastně tato dohoda trnem v oku v podstatě všem nevládním zemědělským organizacím napříč celou Evropou? A proč vadí i nám? Základní zjednodušená odpověď je, že Evropa otevírá dveře levnějšímu a méně udržitelnému dováženému masu. Pod touto obecnou větou se skrývá cela řada důvodů, proč je dohoda z pohledu zemědělců vážným strašákem.
Vyšší dopad na klima
Dohoda sice doznala dílčích úprav, kdy se například počítá se zřízením kompenzačního fondu, v základních oblastech se ale změnilo jen málo. Hlavním problémem je rozpor mezi evropskými ambicemi v oblasti ochrany klimatu. Zatímco Evropa chce pomocí Zelené dohody učinit své vlastní zemědělce udržitelnějšími a klade na ně neustále další požadavky, s čímž se pojí i další byrokracie, tak na straně druhé otevírá dveře výrobním procesům, které v mnoha ohledech zdaleka neodpovídají evropským standardům. Díky tomu jsou jihoamerické výrobní náklady na kg hovězího masa neporovnatelně nižší a evropské hovězí činí nekonkurenceschopné. Podobné je to v případě uhlíkové stopy – zatímco u evropského steaku se pohybuje okolo 21 kg ekvivalentů CO₂, u brazilského steaku je tato hodnota téměř dvojnásobná (45 kg ekvivalentů CO₂).
Odlišné enviromentální standardy
Značně odlišné jsou rovněž normy v oblasti sledovatelnosti (ústřední evidence mapující pohyby zvířat), bezpečnosti potravin (viz obrovské skandály s prodejem shnilého hovězího masa), biologické rozmanitosti a dobrých životních podmínek zvířat. V jihoamerických státech se například stále používají určité přípravky na ochranu plodin, které jsou v EU dlouhodobě zakázány.
Dohoda vytváří nevyváženou obchodní balanci mezi jednotlivými sektory. Výměnou za vývoz evropských automobilů, strojů a léků s nulovými dovozními cly získají státy Mercosuru větší přístup na evropský trh s hovězím, kuřecím masem a cukrem, kde bude svými produkty cenově konkurovat evropským producentům. Problém to bude zejména v zemích, kde se spotřebitelé při svých nákupech orientují zejména podle cenovky, mezi které zcela jistě patří i Česká republika. Když si k tomu všemu připočteme návrh evropské legislativy značně omezující přepravu hospodářských zvířat, zvýšené náklady ve spojení s přesuny kvůli katarální horečce ovcí či další omezení (např. protierozní vyhláška), je zaděláno na velké problémy. Nářky zemědělců jsou tak zcela na místě, neboť se cítí být stále více tlačeni do kouta.
Zemědělství jako oběť ve prospěch průmyslu
Světový obchod musí být postaven na spravedlivém základu vůči domácím produktům. Základním principem je, že mezinárodní obchod zajišťuje rovnováhu mezi nedostatkem a přebytkem, zajišťuje dostupnost produktů po celý rok, přináší rozmanitost v nabídce a reaguje na sociální rozdíly. Když se ale ukáže, že se používají různé normy a jeden sektor se vyměňuje za jiný, přidaná hodnota světového obchodu pro zemědělský sektor mizí. A tak zatímco evropský automobilový sektor si vydobyl ochranu před dovozem z Číny, evropský zemědělský sektor je v případě Mercosuru „hozen přes palubu“.
Reálné obavy, nebo zbytečná hysterie?
Náš svaz přijetí dohody dlouhodobě kritizuje a opakovaně se snažil přesvědčit české státní orgány, aby zaujali k dohodě v případě hovězího masa negativní stanovisko. To se bohužel nestalo. V minulosti naopak pracovníci MZe uváděli, že výše kvóty pro bezcelní dovoz není nijak významná a neohrozí tak českou výrobu hovězího masa. Argumentovali tím, že výsledky dopadové studie Ústavu zemědělské ekonomiky a informací podle nich nepředpokládají v sektoru hovězího masa zásadní narušení trhu. Stejně tak analýzy zpracované jinými členskými státy EU a EK podle nich údajně předpokládají v důsledku dohody s Mercosurem spíše nahrazení určité části dovozů stávajících místo nárůstu dovozu do EU.
Mají pravdu úředníci, nebo naopak zástupci zemědělců, kteří v nedávné minulosti pracovali s propočty, že dovozy jihoamerického hovězího mohou díky výrazně nižším výrobním nákladům způsobit propad evropských výkupních cen o více než 30 % nebo 1 EUR/kg živé hmotnosti? To se ukáže po schválení dohody…
Kupujte lokální produkci
Ať už je pravda na jedné či druhé straně, jedno je jisté: koupí lokální suroviny z domácí produkce nejenom že ušetříte životní prostředí, ale také podpoříte poctivé české sedláky a náš krásný venkov. Nakoupíte-li hovězí maso od místních chovatelů masného skotu, kteří prodávají maso pod svým jménem, máte zaručenu kvalitu i původ, a ještě přispějete k tolik potřebnému zlepšení ekologie. Myslete na to, prosím, pokaždé když si jdete koupit kus hovězího. Děkujeme.
Další detailní informace o tom, proč upřednostňovat české hovězí či další cenné rady a doporučení, kde kvalitní hovězí sehnat (od kterých našich chovatelů) a co si s ním počít, aby byl zážitek z jídla co nejlepší, najdete na našem webu www.milujuhovezi.cz.