Země živitelka 2024 skončila

Země živitelka 2024 na Výstavišti České Budějovice, největší a nejvýznamnější akce svého druhu, právě skončila, a my jsme hrdí, že jsme byli její součástí. Milá setkání, semináře, diskuze a setkání meziresortní pracovní skupiny ,,TPS,, školní stravování z lokálních farmářských zdrojů tvoříilo nedílnou součást našeho programu. Opět akce, která přinesla skvělou atmosféru a příležitost k navázání nových kontaktů.

Děkujeme Celostátní síti pro venkov za možnost prezentovat ČMSZP ve složení: předseda František Winter ze Statku WINTER, místopředsedou Jiřím Michaliskem, místopředsedkyní dozorčí rady Romanou Zemanovou a také ředitelkou svazu.

Byli jsme zde společně s Celostátní sítí pro venkov, Národní sítí Místních akčních skupin ČR, Spolkem pro obnovu venkova ČR a Společností mladých agrárníků České republiky. Těšíme se na další ročník!

 

Komě toho jsme si na akci Země živitelka mohli vyslechnout ministra zemědělství, který opakoval/opětovně oznámil navýšení financí na welfare zvířat o 550 milionů Kč a připravenost vyplatit 70% zálohy na dotace do konce roku, což představuje celkový objem 13,5 miliardy Kč. Pozn.: Toto již proklamoval v rámci bilaterárních jednání.

V rámci podzimního kola Programu rozvoje venkova byla alokace na investice zvýšena na 3 miliardy Kč, s cílem podpořit středně velké podniky. Tyto peníze však byly „sebrány“ z alokací budoucích let….

 

Další novinkou je zpřísnění protierozní ochrany půdy, které vstoupí v platnost od července 2025. Metodika ochranných opatření bude zveřejněna v září, přibližně za 14 dní s 33 půdoochrannými technologiemi a opatřeními, následně v září a říjnu 2024 proběhne série seminářů/webinářů k jejich vysvětlení. 

Poděkování patří také partnerům, jmenovitě pak Zlatá farma, Havlíkovy tyčinky, vinařství Jožka Valihrach, pivovaru Nachmelená opice,  sponzorům Farma Jiří Michalisko, Statek Winter a Ekofarma Zeman a kontrolní organizaci KEZ o.p.s.