Levandulový statek a Levandulová kavárna

Níže v textu uvádíme příběh Lukáše Drlíka a Veroniky Pejškové, kteří se rozhodli pro trochu netradiční způsob zemědělství, který si zaslouží vaši pozornost.

levandule

Historie

Na začátku loňského roku se Lukáš Drlík s Veronikou Pejšovou rozhodli opustit svá stávající zaměstnání. Začali hospodařit v Bezděkově na statku po prarodičích a tím si tak plnit svůj sen. V počátcích nedali na rady místních zemědělců, aby pěstovali tradiční plodiny řepku nebo kukuřici jako ostatní, ale rozhodli se na základě poznatků ze svých cest po Provence pro v těchto končinách netradiční levanduli lékařskou. Na rozdíl od drtivé většiny producentů zvolili takovou odrůdu, která neobsahuje velké množství silic, a přitom si zachovává maximum svých blahodárných účinků. Výjimečnost spočívá v tom, že pěstují tuto levanduli zejména pro gastronomii a z přesvědčení navíc v bio režimu, stejně jako zde hospodařili jejich předkové.

Současnost

Od doby, kdy vysázeli své první políčko a založili Levandulový statek, se toho událo opravdu hodně. Následoval vznik Levandulových kaváren v Zábřehu a rovněž na zámku v Čechách pod Kosířem, kde z vlastní vypěstované a zpracované levandule vyrábí pro své zákazníky různé dobroty od limonád přes zákusky nebo zmrzlinu.

Lukáš s Veronikou se rovněž pravidelně účastní farmářských trhů a dalších významných akcí v regionu i mimo něj, kde je můžete vidět prodávat na stánku jejich výrobky, jídlo a pití z levandule.

Novinky

Letos navíc osázeli část 5 hektarového pole první dávkou 6000 kusů sazenic levandule a v následujících letech plánují osázet i zbývající část dalšími cca 100 000 kusy sazenic.

V loňském roce vyhráli se svým ojedinělým projektem celostátní soutěž rozjezdů pro začínající podnikatele a aby toho nebylo málo letos získali první místo v soutěži živnostník roku Olomouckého kraje s postupem do celostátního kola, kde se 7.12. rozhodne o celkovém vítězství z posledních 7 vítězů krajských kol. Díky těmto úspěchům se již o Levandulovém statku dozvědělo mnoho lidí, kteří je v těchto aktivitách ženou dál. Jediné místo, které však mohli navštívit, byly doposud levandulové kavárny. Velká část lidí však projevila zájem zavítat na statek a užít si to hlavní, tamní atmosféru, kvetoucí levanduli a produkty z ní přímo v Bezděkově.

 

   „Cílem je co nejvíce přiblížit naše počínání ostatním lidem. Vnímáme nadšení turistů, kteří se v letošním létě jezdili v hojném počtu potěšit pohledem na kvetoucí levandulové pole a zároveň zklamání, že si nemohou odvézt ještě nějaký další zážitek, který očekávají“ říká Lukáš Drlík.

 

image001

 

Plánují proto pro své návštěvníky dostavět altán s kuchyní přímo u pole, kde chtějí připravovat levandulové degustační menu, chystají se připravit místo vhodné k uskutečnění svatebních obřadů po kterých je již nyní značná poptávka, přistavět několik turistických posezení kolem kvetoucího pole, koupit starou nevyužitou obecní budovu a vytvořit z ní malou levandulovou expozici s prodejním krámkem a další novinky.

Aby se tyto plány staly realitou již od příští sezony je však třeba investovat nemalé finance. Nyní tak jejich společný projekt můžete nalézt i na jednom z největších crowdfundingových českých portálů hithit.com.

Crowdfunding je způsob spolufinancování, při kterém větší počet jednotlivců přispívá menším obnosem k cílové částce potřebné k uskutečnění projektu nebo jeho části. Za odměnu potom dle výše příspěvku obdrží zajímavou a v tomto případě i po levanduli vonící odměnu. Jak by se vám líbilo poděkování v podobě komentované prohlídky včetně degustačního levandulového menu přímo na poli nebo formou prvního svatebního obřadu na rozkvetlém levandulovém poli?

 „V létě nám již levandule krásně kvetou a my bohužel nejsme schopni našim návštěvníkům přijíždějícím z velké části z daleka nabídnout žádnou přidanou hodnotu. Zemědělství navíc v bio režimu je docela náročné, a to i na finance. Když se nám peníze pomocí Hithitu nepovede vybrat, stejně pravděpodobně všechny projekty, které plánujeme, zrealizujeme. Nikdo si ale netroufáme odhadnout, kdy se nám povede tolik peněz, které jsou bohužel k této realizaci nutné, vydělat“ uzavírá Lukáš Drlík.

Chcete-li pomoci jejic snaze, navštivte následující stránku:

https://www.hithit.com/cs/project/3024/chceme-levandulovy-statek-vice-priblizit-nasim-fanouskum

 

Napsat komentářPřihlásit se

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..