ČSCHMS: Evropa chce kategorizovat velkochovy zvířat

24.04.2022,  Kamil Malát

 

V rámci Zelené dohody připravila Evropská komise návrh směrnice o katalogizaci chovů hospodářských zvířat. Společnosti s více než 150 dobytčími jednotkami by nově měly být označeny jako tzv. agroprůmyslové a tím spadat pod direktivu EU o průmyslových emisích od roku 2027. Chovy hospodářských zvířat byly doposud z této povinnosti vyňaty. Cílem evropské směrnice o průmyslových emisích je omezit emise skleníkových plynů a další emise z průmyslu. Společnosti, na které se směrnice vztahuje, musí používat nejlepší dostupné techniky, aby zabránily znečištění odpadů.

S návrhem se nyní provádějí úpravy, jenž zahrnují i chovy hospodářských zvířat. Podle komise je v Evropě 185 000 chovů dobytka (drůbeže, prasat a skotu), které jsou společně odpovědné za 60 % emisí amoniaku a 43 % emisí metanu. Zastřešující organizace Copa-Cogeca již reagovala a uvádí, že přizpůsobení se chovu hospodářských zvířat je zcela oddělené od reality.

Pro zemědělskou statistiku v Evropě se v současnosti používají následující přepočítací koeficienty na dobytčí jednotky (nařízení Komise (EU) 2015/1391 ze dne 13. srpna 2015):

Skot mladší než jeden rok 0,4
Skot mezi 1 a 2 roky 0,7
Samci skotu 2 roky a starší 1
Jalovice dvouleté a starší 0,8
Dojnice 1
Ostatní krávy 2 roky a starší 0,8