Dopis ministra zemědělství Marka Výborného k nastavení „Základní celofiremní ekoplatby“

Važená pani, vážený pane,

v kontextu připravovaných změn dotačnich podminek pro rok 2025 si Vás dovoluji informovat o nastaveni Zakladni celofaremni ekoplatby“, pokud jde o podmínku vyčleñováni neprodukčních ploch. K podmince neprodukčnich ploch proběhly v poslednich dnech a týdnech velmi intenzivní diskuse, kdy jsme spolu se zemědělskými nevládními organizacemi a také na politické úrovni hledali vhodné řešeni, které by bylo pro zemědělskou praxi realizovatelné, nepřineslo zásadní negativní doga konkurenceschopnost českých zemědélských podniků, ale také neoslabilo environmentálni závazky Strategického plánu Společné zemědělské politiky, protože v takovém připadě by navrhované úpravy nebyly Evropskou komisí schváleny.

Zamyšlení se nad nastavenim Základni celofaremni ekoplatby“ od roku 2025 si vyžádala zejména úprava evropského právního rámce ke Společně zemědělské politice, která byla přjata v květnu letošního roku a mimo jiné zásadním způsobem změnila požadavky v tématu neprodukčnich ploch. Na to jsme reagovali návrhem úpravy našich národnich podminek a z jiż zmíněné zevrubné diskuse na politické úrovni vyplynulo následujici kompromisni řešeni. Požadavek na neprodukční plochy v Základni celofaremni ekoplatbě bude 5 % výměry orné půdy. Pokud jde o strukturu neprodukčnich ploch, nebude nijak limitována minimálnim požadavkem na úhory či krajinné prvky, nicměně bude platit omezení pro maximální podil meziplodin, a to 60 % (po zohlednění přepočitaciho koeficientu).

U meziplodin dále dojde ke sniženi přepočitaciho koeficientu na 0,3, tedy na původni hodnotu z roku 2023 a předcházejícich. Dalši úprava přepočítaciho koeficientu se týká dusík vázajícich plodin, který bude snížen na 0,5.

Kromé těchto výraznějších změn oproti nastavení pro rok 2024 budou upraveny přepočítaci koeficienty pro krajinné prvky v hodnotách 1-2, a to podle biodiverzitního přínosu příslušného krajinného prvku. V neposlední řadě budeme navrhovat navýšení přepočítacího koeficientu pro nektarodárný úhor na hodnotu 1,5, nicméně tuto i všechny další změny musí být vyjednány s Evropskou komisí a z její strany také schváleny.

Kromě výše uvedeného tématu neprodukčních ploch mi dále dovolte informovat Vás, že se velmi intenzivně věnujeme problematice krajinných prvků obecně. Pracujeme na nastavení, které by zohlednilo také tzv. vnější krajinné prvky“, a připravujeme řešení pro začlenění možnosti údržby krajinných prvkú do ekoplatby.

K tomu bych rád přpomněl také nový titu! podpory krajinných prvků, který bude v gesci Ministerstva životního prostředí spuštěn v průběhu letošního podzimu. Přestože výše popsané nastavení bylo zatím projednáno jen na národní úrovni a potřebujeme ještě získat souhlas Evropské komise, považuji za nezbytné sdělit Vám ty nejdůležitější parametry dotační podminek již v tuto chvíli. Samozřejmě o dalším postupu, úpravách dalších podmínek a zejména o výsledku vyjednávání Vas budeme co nejdřive informovat.

Děkuji Vám za Vaši práci, a v současné, pro Vás nepřiliš příznivé době. Vám přeji mnoho úspěchů ve Vašem podnikáni.

S pozdravem

Marek Výborný , ministr zemědělství