SZIF bude přijímat žádosti organizací, které se starají o distribuci potravin lidem v nouzi

Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) spustí už 1. prosince příjem žádostí o dotace. Ty podpoří provoz potravinových bank. O dotaci budou moci v České republice zažádat i další subjekty s humanitárním zaměřením, které v době opatření proti šíření onemocnění Covid-19 pomáhaly s distribucí potravin.

Ministerstvo zemědělství zveřejnilo Zásady pro nový dotační podprogram 18. C. Díky nim se budou od 1. 12. 2020 do 7. 12. 2020 přes Portál farmáře přijímat žádosti o dotaci. Podpoří zejména humanitární nebo charitativní organizace a instituce, které zdarma poskytují potravinovou pomoc lidem v hmotné nouzi a bez přístupu k základním potravinám.

Výše uvedené subjekty dosáhnou na dotaci pouze v případě, že jsou v době pandemie Covid-19 zapojené do distribuce produktů určených pro tzv. „Školní projekt“, tzn., že se podílely a podílejí na záchraně a následném rozdělování potravin, které nemohly být kvůli uzavření škol řádně distribuovány. Podpora se k žadatelům dostane ještě do konce roku 2020 a pomůže jim pokrýt mimořádné náklady.

Příjem dokladů prokazujících nárok na dotaci bude probíhat v termínu 15. 1. až 15. 2.2021.

Uveřejněné zpřesnění Zásad týkající se Podpory provozu potravinových bank a dalších subjektů s humanitárním zaměřením v souvislosti se šířením nákazy COVID-19 v České republice najdou žadatelé na https://www.szif.cz/cs/nd, ve složce „Ke stažení“.

V případě jakýchkoliv dotazů se žadatelé mohou obrátit na infolinku SZIF 222 871 871 nebo zaslat e-mail na info@szif.cz.

Lenka Rezková

tisková mluvčí SZIF