SZIF přijal přes 30 tisíc Jednotných žádostí

 11. červen definitivně ukončil příjem letošních Jednotných žádostí,

Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) přináší shrnutí. Univerzální formulář Jednotná žádost umožňuje českým zemědělcům získat dotaci na jejich hospodaření. Celkem bylo letos podáno přes 30 tisíc žádostí, na které by mělo být vyplaceno přibližně 32 miliard korun.

Řádný příjem Jednotných žádostí 2018 probíhal od 9. dubna do 15. května. Kdo však termín nestihl, měl ještě šanci na pozdní podání do 11. června. V tomto případě však už žadatel musí počítat se sankci ve výši 1 % za každý pracovní den.

Z aktivit SZIF zaujímají platby, o které se žádá prostřednictvím Jednotné žádosti, největší podíl v objemu vyplácených finančních prostředků. Na letošní Jednotné žádosti je připraveno zhruba 32 miliard korun, ale celková částka se bude odvíjet podle kurzu české koruny k euru k 30. září 2018.

SZIF přijal celkem 30 240 žádostí.

Portál farmáře u našich zemědělců „zdomácněl“. Téměř všechny žádosti byly podány prostřednictvím tohoto nástroje, z toho 19 procent žadatelů si s formulářem poradilo samo, 81 procent ho vyplnilo za pomoci zaměstnanců SZIF z okresních pracovišť – Oddělení příjmu žádostí a LPIS. Ostatní způsoby podání (datovou schránkou, poštou nebo osobním doručením) jsou už téměř na ústupu. Nejvíce žádostí přijalo okresní pracoviště v Praze, ve Frýdku-Místku a ve Vsetíně. Příjem žádostí je ukončen, startuje jejich administrace. Předpokládaný harmonogram výplat jednotlivých podpor Jednotné žádosti 2018 bude zveřejněn na webových stránkách www.szif.cz na přelomu června a července. Očekáváme však, že bude probíhat obdobně jako u loňských žádostí, tzn., že první se budou vyplácet dotace na SAPS, rozhodnutí by se měla vydávat od listopadu.

Posledním dotačním titulem, který přijde v rámci Jednotné žádosti 2018 na řadu, pak bude podpora na Dobré životní podmínky zvířat. Sazby přímých plateb a Přechodných vnitrostátních podpor budou zveřejněny do 30. listopadu 2018, žadatelům budou k dispozici na www.szif.cz v sekci Jednotná žádost. Sazby dotací neprojektových opatření Programu rozvoje venkova jsou uvedeny v příručce pro žadatele u Jednotné žádosti. Protože je pro nás zpětná vazba důležitá, připravili jsme pro žadatele krátký dotazník, který nám pomůže zmapovat, kde bychom mohli služby v souvislosti s příjmem Jednotné žádosti zlepšit. Děkujeme žadatelům, kteří si najdou chvilku času na vyplnění. Dotazník je k dispozici zde (na webových stránkách www.szif.cz, hlavní menu – Zpravodajství a dále v sekci Dotazníková šetření).

Kontakt: Vladimíra Nováková, tisková mluvčí SZIF, tel.: +420 222 871 668, mobil: +420 733 696 550, e-mail: info@szif.cz

Věříme, že průběh administrace a samotné výplaty letošních žádostí budou probíhat stejně dobře jako u Jednotné žádosti 2017.

Vladimíra Nováková, tisková mluvčí SZIF