Slovo ministra – SZP, koronavirus

4.11.2020

Zemědělec, 2. listopadu 2020

Debata o společné zemědělské politice (SZP) v posledních týdnech zdánlivě ustoupila, v médiích ji zastínila koronavirová pandemie. Vyjednávání SZP ale přesto nabralo na rychlosti, a to jak na pracovní, tak na nejvyšší, ministerské úrovni. Na říjnové Radě ministrů se po třídenním vyjednávacím maratónu podařilo dohodnout společnou pozici, která respektuje většinu našich požadavků. V tomto ohledu jsme tedy spokojení. Za důležité považuji, že financování takzvaných citlivých komodit má zůstat minimálně na stejné úrovni jako v současném období, i když původně mělo být sníženo. Vítám také, že zavedení definice skutečného zemědělce bude pro členské země dobrovolné. To zemědělcům uleví od zbytečné byrokracie. Dlouhodobě jsme prosazovali dobrovolný charakter zastropování přímých plateb, který rovněž Rada ministrů schválila. Za efektivnější podporu malých zemědělců považujeme redistributivní platbu, tedy platbu na první hektary. Takto lze bez zbytečné administrativy podpořit malé zemědělce. Nyní však bude záležet, v jaké podobě pravidla schválí Evropský parlament. S ostatními ministry zemědělství jsme v říjnu debatovali také o pozici Rady ke strategii „Od zemědělce ke spotřebiteli“. Požádali jsme Evropskou komisi, aby předložila hodnocení dopadů strategie na evropské zemědělství, a to na úrovni Evropské unie i jednotlivých členských států. Cíle pro jednotlivé země by měly být nastaveny tak, aby zohledňovaly současný stav v dané zemi.

Dovolte mi zmínit se také o aktuální situaci kolem koronavirové pandemie. Opatření, nutná k zastavení šíření nákazy, tvrdě dopadla i na část zemědělců a potravinářů. Zejména na ty, kteří dodávají zboží do provozoven veřejného stravování, jako jsou školní jídelny nebo restaurace. Už po jarní vlně pandemie jsme se začali připravovat na možnou druhou vlnu, podařilo se nám během letních měsíců notifikovat u Evropské komise program, díky kterému budeme moci nejvíce zasaženým zemědělcům a potravinářům finančně pomoct. S principem zásad programu kompenzací už souhlasila vláda, nyní dopracováváme jeho pravidla. Celkem by v programu mohly být rozděleny až tři miliardy korun, záviset bude na množství postižených podniků. Odškodněni budou výrobci potravin, kteří prokážou 25% pokles tržeb v meziročním srovnání. Zejména pro nejmenší zemědělce je pak důležité, že jsme z vládního omezení od počátku vyjmuli farmářské trhy, ty je tak nadále možné pořádat, samozřejmě za dodržení veškerých hygienických předpisů.

Kolegyně a kolegové, chci vám poděkovat za vaši práci, která je v současné situaci nesmírně důležitá, díky vám máme v obchodech dostatek potravin pro obyvatele a patří vám za to uznání. Přeji vám všem pevné zdraví.

Zdroj: Mze