Ekologické zemědělství v ČR – ročenka 2016

Ke konci loňského roku hospodařilo ekologickým způsobem již více než 4 200 zemědělců na celkové výměře přes 506 tisíc hektarů, což převyšuje 12% podíl na celkové výměře zemědělské půdy ČR. Dosažen byl největší meziroční nárůst ekologicky obhospodařovaných ploch od roku 2011. Výrazně roste také počet výrobců biopotravin, jichž bylo ke konci roku 2016 registrováno na Ministerstvu zemědělství již 607, což představuje nejdynamičtější nárůst od roku 2009. Průměrná velikost české ekofarmy v roce 2016 činila 119 hektarů, a přestože každoročně klesá, stále máme v EU průměrně třetí největší ekofarmy.

Každým rokem se zvyšuje částka, kterou Češi za biopotraviny utratí. Loni vzrostla nejintenzivněji za poslední roky. V této oblasti jsme však stále relativně daleko za evropským průměrem a je zde velký potenciál pro další rozvoj. Pro srovnání: průměrně utracená částka za biopotraviny v roce 2016 činila na obyvatele v ČR 213 Kč, v EU to bylo 54 eur. Podíl biopotravin na celkové spotřebě potravin a nápojů dosáhl v Česku hodnoty 0,81 %, v Unii tento podíl přesahuje již 6,2 %.
Nejvíce biopotravin nakoupí čeští spotřebitelé tradičně v maloobchodních řetězcích, poměrně hodně i v těch drogistických a dále v prodejnách zdravé výživy. V posledních letech se zvyšuje prodej biopotravin přímo z farem a prodej přes e-shopy. Celkový obrat s biopotravinami v roce 2015 činil zhruba 3,73 miliardy Kč, což je o půl miliardy více než v roce předchozím. Z toho čeští spotřebitelé za ně utratili přibližně 2,25 miliardy Kč, zbývající biopotraviny šly na vývoz, většinou do států EU. Na českém trhu se v biokvalitě dlouhodobě nejvíce prodávají zpracované potraviny typu dětských výživ, kávy a čaje, dále mléko a mléčné výrobky, ale i ovoce a zelenina. Objem biopotravin dovezených na český trh ze zahraničí distributory a maloobchodními řetězci se oproti předchozím letům snížil (tvořil 39 %), avšak při započtení objemu biopotravin dovezených fi rmami, které mají kromě dovozu také vlastní produkci, se objem dovozu naopak ve vztahu k předchozím letům zvýšil (na 62 %).

 

Zdroj: Ročenka EKO 2016