COVID-19 odpovědi z EK

GEOPA COPA připravila sérii otázek a odpovědí od Evropské Komise k zavedení opatření za účelem omezení šíření  COVID-19 známé jako koronavirus. Níže se dozvíte více:

 

Co dělá/dělala Komise od hlášení ohniska COVID-19 v Číně?

1. Na úrovni EU Komise na základě rozhodnutí o přeshraničním ohrožení zdraví koordinuje s členskými státy tři klíčové mechanismy:
a)Systém včasného varování a reakce
b)Výbor pro zdravotní bezpečnost
c)Síť komunikátorů Výboru pro zdravotní bezpečnost.

Tyto nástroje podporují spolupráci, rychlou výměnu informací, rychlé sledování a koordinaci opatření připravenosti a reakce na COVID-19.

2. Komise s podporou příslušných agentur EU, zejména Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC), Evropské lékové agentury (EMA) a Agentury Evropské unie pro bezpečnost letectví (EASA), poskytuje technické pokyny týkající se : hodnocení rizik; definice případu pro diagnostiku a sladěné hlášení; prevence a kontrola infekcí ve zdravotnických zařízeních; poradenství pro cestující; aktualizované informace o léčivech a vakcínách; trasování kontaktů na letadlech; správa doporučení pro místa vstupu a odvětví letectví.

Nebyl hlášen přenos COVID-19 potravou. Neexistuje tedy žádný důkaz o tom, že potraviny dovážené do Evropské unie v souladu s platnými předpisy o zdraví zvířat a veřejném zdraví, které upravují dovoz z Číny, představují ve vztahu k COVID-19 riziko pro zdraví občanů EU. Kromě toho je z důvodu veterinární situace v Číně povoleno dovážet do EU z Číny pouze několik produktů živočišného původu pod podmínkou, že splňují přísné veterinární požadavky a byly podrobeny kontrolám.

Více informací naleznete zde https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/qanda_20_307

A zde, z Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí, https://www.ecdc.europa.eu/en