ČSCHMS: Lidl začne nabízet maso z českých angusů

19.05.2020,  Milan Šebelka

 

Počínaje tímto týdnem začne obchodní řetězec Lidl nabízet maso z angusských býků vykrmených v České republice. Tato iniciativa však nevznikla sama od sebe. Je to výsledek jednání Rady plemenné knihy aberdeen angus s firmou Maso uzeniny Polička, a. s. a následné dohody s řetězcem Lidl. Již od loňského jara hledáme spolupráci se subjekty v masném průmyslu pro uvedení našeho angus masa na český trh a toto je zatím jeden z prvních kroků vedoucí k úspěšné realizaci českého kvalitního masa na tuzemském pulty.

V měsíci listopadu se podařilo přímo v masokombinátu Polička dojednat schůzku s vrcholnými zástupci firmy Maso uzeniny Polička, a. s., kterého se zúčastnili všichni členové Rady plemenné knihy. Během setkání se zúčastnění shodli na tom, že u českých chovatelů jsou k dispozici kvalitní zvířata plemene aberdeen angus, ale že není tento potenciál dostatečně využit. K tomu je potřeba zvířata vykrmit a zhodnotit zde na našem domácím trhu. Představitelé firmy Maso uzeniny Polička projevili zájem o představený projekt a díky profesionálnímu zázemí masokombinátu (kvalitní zpracování, velké možnosti zrání a následného zabalení do finálního produktu) a dalším jednáním došlo k pilotnímu projektu s firmou Lidl.

Jistě jste si také všimli, že i obchodní řetězec Albert začal nabízet produkty z našeho hovězího – Angus Burger. I toto je možno chápat jako další cestu a velké možnosti.

Jsou to zatím jedny z prvních kroků na cestě za úspěšnou realizací našeho masa na domácím trhu, jejímž cílem je nabídnout českému zákazníkovi kvalitní české hovězí. Neváhejte proto tuto informaci předávat dál, svým kamarádům a známým, že již mají možnost vyzkoušet a ochutnat angus maso pocházející od českých chovatelů!

Farmáře, kteří prodávají své kvalitní hovězí maso z masných plemen takzvaně ze dvora, pak podporuje webový projekt s názvem www.milujuhovezi.cz.

Milan Šebelka
předseda Asociace chovatelů plemene angus