Španělsko chce, aby přistěhovalci a nezaměstnaní vyplnili pracovní místa pracovníků v zemědělství

Hraniční omezení a blokování hranic donutila mnoho zahraničních pracovníků zůstat doma během hlavní sezóny sklizně potravin ve Španělsku. Španělská vláda však uvedla, že umožní farmám přijmout lokálně i 75 000 až 80 000 lidí, z nichž mnohým by bylo normálně „bráněno v práci“, protože dostávají sociální podporu – toto opatření je zatím v platnosti do konce června.

Kolegové z GEOPA uvedli, že se obávají o to, že tento krok zejména v lokalitách a oblastech pěstování rajčat bude nedostatečný. „Pracovníků je stále nedostatek a to v oblastech v Andalusie, Murcie, Extremaduře, Aragonii a Katalánsku a lokální nezaměstnaní chybějící zaměstnance zcela nenahradí.“

Nedostatek pracovníků je způsoben výpadkem pracovníků z afrických zemí a to zejm. Maroka, ale i z Bulharska a Rumunska. Nezaměstnaní budou tedy moci pracovat v zemědělském sektoru a zároveň by jim nebylo upřeno právo na pobírání sociálních dávek. Vládní nařízení by mělo umožnit i legálním migrantům prodlouží pracovní povolení.To by mělo pomoci zajistit plynulý export surovin do ostatních států EU, a to i kvůli tomu, aby byl zajištěn dostatek potravin.

Zdroj: GEOPA, ČMSZP